標題: [Books] Flora of Hong Kong Volume 1 [打印本頁]

作者: getmore88    時間: 2007-4-10 12:08     標題: Flora of Hong Kong Volume 1

香港終於有自已的植物誌了,$82 更是超值!
昨晚雖然開通宵,都要去買o左先。
「植物人」豈能不買來「看門口」!
Volume 1 由裸子植物至 158 報春花科

作者: Peter.W    時間: 2007-4-10 12:15

噢, 好快手. 上政府買? 定係郵購?
作者: 清心    時間: 2007-4-10 15:05

請問你在那裡買到的?大部分的書局都還未有資料喎!
作者: chickenold    時間: 2007-4-10 15:16

會唔會係響美利大廈4樓?
陣間去走番轉先
http://www.isd.gov.hk/chi/bookorder.htm

Post note: 已打電話問, 果度有得賣喇

作者: Peter.W    時間: 2007-4-10 15:20     標題: 回覆 #1 getmore88 的帖子

香港之前都有植物志嘅, 不過係上世紀初嘅事咁解啫.
作者: daydream    時間: 2007-4-10 21:06

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 2007-4-10 15:16 發表
會唔會係響美利大廈4樓?
陣間去走番轉先
http://www.isd.gov.hk/chi/bookorder.htm

Post note: 已打電話問, 果度有得賣喇

訂左, 惡補下先
作者: getmore88    時間: 2007-4-11 00:50

本植物誌分4冊出,但竟然不包括蕨類
希望佢地會改變主意 la。
Anyway 本書圖文並茂真係超值ga。
(相比78年版香港植物名錄賣$42,93年版更賣$152,唉!當年……)
作者: 老土葛    時間: 2007-4-11 10:09

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-4-11 12:50 AM 發表
Anyway 本書圖文並茂真係超值ga。
(相比78年版香港植物名錄賣$42,93年版更賣$152,唉!當年……) ...

本書裏面講明吾包括蕨類?!

網上除了新聞稿外,找不到甚麼此書的資料啊。
作者: Peter.W    時間: 2007-4-11 10:17

好神秘!
作者: getmore88    時間: 2007-4-11 11:00     標題: 回覆 #8 老土葛 的帖子

在前言中說明只包括種子植物。

基本上,唔上網或行書店,應該好難得到資訊。
作者: chickenold    時間: 2007-4-11 11:01

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-4-11 00:50 發表

會唔會係之前有人出左本香港蕨類誌, 所以佢唔包?
作者: BWA    時間: 2007-4-11 13:03

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-4-11 10:09 發表

本書裏面講明吾包括蕨類?!
網上除了新聞稿外,找不到甚麼此書的資料啊。

呢度有:

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-4-10 09:05 發表
相隔一世紀 港再編植物誌 (2007-04-09 04:35:00)
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/ ... 4-09&id=2363220

【明報專訊】香港植物極為多樣化,但只出過兩本植物誌,最近一本已是上世紀初的事,一個世紀後的今天,漁護署聯同本港著名植物學家胡秀英教授及內地多名學者,編寫新一套《香港植物誌》,收錄本港百年來發現的 3000多個植物品種,包括在編寫過程中才發現的香港獨有的油果樟。

收錄百年來發現 300物種

參與編寫工作的漁護署植物標本室主任葉國樑說,植物誌對各品種有系統描述,記述生境、分佈、生態等資料,附有檢索表、仔細繪圖及彩色照片,檢索表會翻譯為中文。

植物誌收錄了近 3000種原生及外來品種,除了樹木外,常見盆栽花如水仙,食用植物如菜心、蘿蔔亦有記載。

葉國樑指出,植物誌除了是大學的科研及教學工具外,亦可支援自然保育、中醫藥學和園境設計,例如可以幫助園境設計師甄選適合生境的品種,甚至可以幫助工程施工者進行環境評估。現時的工程項目負責機構都須向環保署遞交環境影響評估報告,其中一環要鑑定植物品種,葉國樑指出,過往他參與審閱期間,經常出現施工者對植物認知不足,誤將上品當成普通品種的問題,相反情亦曾出現,他相信植物誌可以幫助他們正確辨認植物。

編撰中發現港獨有樹種

在準備巨典的過程中,葉國樑與同事發現了新品種,去年在大帽山發現香港油果樟(見圖),之前一直被當作是雲南的樟樹,在每周外勤的長期觀察,終發現此株有花,不同彼株,為香港獨有。

香港植物史上有 2本已絕了版的經典植物誌,分別於 1861及 1912年出版,由英國植物學家及前植物及林務部編寫,但在過去 90年植物品種數目翻了一番,都未有新著作記載,另亦有許多植物需要更新資料。

以英文編撰的《香港植物誌》共有 4卷,第一冊現已出版,售價 82元,內容包括香港 600多種裸子植物及部分被子植物。

明報記者 吳卓盈

作者: mathew    時間: 2007-4-11 17:07

getmore88:
可唔可以影下內頁 post 上黎?
作者: skyblue    時間: 2007-4-12 15:51

我都想買番本.
打電話問過淨係美利大廈嗰度先有得買咋, 平時九至五要番工根本買唔到.
冇理由要郵寄咁浪費gar.

政府新聞處刊物銷售小組
地址: 中環花園道美利大廈 4 樓402 室
辦公時間:  星期一至五 上午九時至下午六時 (午膳時間照常辦公)
星期六、星期日及公眾假期休息

購書者宜事先致電 2537 1910 向小組確定欲購刊物具有存貨才前往購買
刊物銷售小組接受支票付款郵購政府刊物,查詢詳情,請致電 2537 1910。

作者: mathew    時間: 2007-4-12 17:36

中午走了一倘, 只剩一本
下午4時才有補貨
作者: Sze    時間: 2007-4-12 19:14

Aiya!我今日過開海呀! 至先去買返本啦!
作者: skyblue    時間: 2007-4-12 20:25     標題: 回覆 #15 mathew 的帖子

下午打電話去問時有大量存貨, 看來是剛入了貨.
作者: skyblue    時間: 2007-4-12 20:29

原來上網訂有八折, 加埋郵費比原價只多$16, 過海車費都係度, 都係訂算了.

作者: mathew    時間: 2007-4-13 07:34

QUOTE:
原帖由 skyblue 於 2007-4-12 20:29 發表
原來上網訂有八折, 加埋郵費比原價只多$16, 過海車費都係度, 都係訂算了.

但係郵費要$28!
作者: 老土葛    時間: 2007-4-13 08:48

睇o下今日放工買吾買到先~!
不過吾知第一版會吾會有錯漏,跟住就出第二版?漁護署 d 書好興架啦!!
但係又驚呢批賣完吾會番印o波!唉!

作者: skyblue    時間: 2007-4-13 09:15

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-4-13 07:34 AM 發表

但係郵費要$28!

雖然郵費係28, 原來網上訂係八五折, 唔係八折, 點都好, 自己去買冇折, 加加減減之後, 同原價$82比較都係多$16.
作者: mic    時間: 2007-4-13 16:07

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 2007-4-11 11:01 發表

會唔會係之前有人出左本香港蕨類誌, 所以佢唔包?

03年嘉道理農場暨植物園出左 <<香港植物誌. 蕨類植物門>>
唔知係嘉道理果度有無得賣呢?

作者: 老土葛    時間: 2007-4-13 16:31

QUOTE:
原帖由 mic 於 2007-4-13 04:07 PM 發表

03年嘉道理農場暨植物園出左 <<香港植物誌. 蕨類植物門>>
唔知係嘉道理果度有無得賣呢?

係o波~!!!吾知邊度仲有得賣呢?
作者: 老土葛    時間: 2007-4-13 16:33

但咁咪奇怪o羅?又吾算落呢 1-4 輯o既其中一輯?
作者: Peter.W    時間: 2007-4-16 17:46     標題: 回覆 #24 老土葛 的帖子

兩個唔同嘅機構加嘛.
作者: seed    時間: 2007-4-16 18:04     標題: 蕨類早己完成

「蕨類」由嘉道理農場出版,去年己有售,不過要親自到嘉道理買。
作者: 老土葛    時間: 2007-4-17 09:43

QUOTE:
原帖由 seed 於 2007-4-16 06:04 PM 發表
「蕨類」由嘉道理農場出版,去年己有售,不過要親自到嘉道理買。

吾知幾多$$$? 仲有冇貨呢?? 而家好似要比 $10 入場費o波!
作者: Peter.W    時間: 2007-4-17 19:34     標題: 回覆 #27 老土葛 的帖子

最新嘅廣東植物志7包括了華南蕨類啦, 係另一個唔錯選擇.
作者: Peter.W    時間: 2007-4-19 14:39

http://www.scib.ac.cn/news/zxxx/200741392757.htm

由华南植物园及香港植物标本室(Hong Kong Herbarium)共同合作主编的《香港植物志》(第一卷)英文版,于2007年4月9日由香港特别行政区政府书店(www.bookstore.gov.hk)出版发行。《香港植物志》项目(Flora of Hong Kong Project)是这两个单位的合作项目,《香港植物志》则是华南地区在本世纪的首部以英文编写的植物志。
    该书由吴征镒院士撰写卷首语。吴院士除了高度评价《香港植物志》外,并赞扬该志为华南地区的植物研究迈进了新里程。《香港植物志》全书计划分4卷出版,香港近3000种有纪录的原生及引进植物均收录于《香港植物志》。刚刚出版的第一卷内容包括裸子植物以及部分的被子植物,如木兰科、樟科、锦葵科、金缕梅科、紫金牛科等,分别按Kubitzki及Cronquist系统排列,附有检索表,记述生境、分布、生态等资料。该书也附有绘图及彩色照片,帮助读者了解各种植物。
   《香港植物志》(Flora of Hong Kong)由中国科学院华南植物园《香港植物志》项目的胡启明教授、吴德邻教授、夏念和教授与及香港植物标本室的叶国梁博士和黎存志高级主任共同合作主编。除了由华南植物园的专家外,香港的植物分类学者,包括香港中文大学的胡秀英教授及香港大学的Richard Saunders教授等分类学者共同编写。
  华南植物园历史悠久,由著名植物学家陈焕镛院士于1929年创立。该园对香港及华南地区的植物种类及区系已有深厚研究基础,曾编写多部重要的植物志,包括早年的《广州植物志》、《海南植物志》(四卷)及近年的《广东植物志》等。而《香港植物志》是华南植物园本世纪首部以英文编写的植物志。
    1861年英国植物学家编写了香港首本植物志《香港岛植物志》(Flora Hongkongensis)。1912年,香港前植物及林务部编写了香港植物学史上第二本植物志《广东及香港植物志》(Flora of Kwangtung and Hongkong)。这些植物志已是绝版的植物学经典著作,而过去90多年却未有新的同类著作面世,况且尚有众多的新种及纪录在香港发现,因此很有必要更新数据。故此,一套新的香港植物志,不论从科研或教学角度来看都是必须的。
作者: 老土葛    時間: 2007-4-19 16:07

買書有鋪癮,就係「集齊全套」~
作者: Peter.W    時間: 2007-4-19 18:07     標題: 回覆 #30 老土葛 的帖子

集齊全套? 扭蛋公仔咩!
作者: mic    時間: 2007-4-20 00:30

試多好多次網上訂購,都係"付款被拒 付款服務出現錯誤 "

唔通真係要去中環買?
作者: skyblue    時間: 2007-4-20 09:10

QUOTE:
原帖由 mic 於 2007-4-20 12:30 AM 發表
試多好多次網上訂購,都係"付款被拒 付款服務出現錯誤 "

唔通真係要去中環買?

我用信用卡訂到喎, 郵局已經寄咗卡來, 隨時可以去攞.
有版友提供另一個方法:

http://www.hkwildlife.net/viewth ... amp;page=1#pid60145
作者: 老土葛    時間: 2007-4-20 09:32

仲有一個方法:就係「搭人買」~~~
作者: Peter.W    時間: 2007-4-20 09:45     標題: 回覆 #34 老土葛 的帖子

在下正是採用了此法.
作者: 老土葛    時間: 2007-4-20 10:05     標題: 回覆 #35 Peter.W 的帖子

但我係被搭o個個......
作者: 若草    時間: 2007-4-20 11:19

前一排重花咗一大筆銀兩,响深圳書城搬了幾本植物誌回來!
作者: 老土葛    時間: 2007-4-20 11:58     標題: 回覆 #37 若草 的帖子

深圳書城都有植物誌?!估吾到o波!!
廣州天河書城有多好多專業參考書,不過都吾及已經「執粒」o既「天譽」
作者: Peter.W    時間: 2007-4-20 14:24

深圳依家好似有好幾間書城噃.
作者: mic    時間: 2007-4-25 17:28

終於到手啦~
真係好得!!!
唔知第二,三,四册幾時出呢?
真係好期待!!!!

但請問 Locality一項中,常見到有人名+數字,或者 HK Sheet+數字,
係點解?
作者: philiplo    時間: 2007-4-25 18:57

QUOTE:
原帖由 mic 於 2007-4-25 17:28 發表

但請問 Locality一項中,常見到有人名+數字,或者 HK Sheet+數字,
係點解? ...

個數字似唔似年份先?
例如係點?
作者: BWA    時間: 2007-4-26 21:27

今天到銷售處買了,絕對超值!

同時還發現下列前市政局刊物:

Hong Kong Amphibians and Reptiles $82.5
香港地衣 $31.5
Hong Kong Ferns $45

還有其他如香港冠軍樹、香港昆蟲、香港礦物、香港淡水魚等。

趁機會多買了一本植物誌,
如版友有興趣可 PM 給我,
以原價 $82 轉讓,
先到先得。
作者: chickenold    時間: 2007-4-26 22:02

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2007-4-26 21:27 發表
今天到銷售處買了,絕對超值!

同時還發現下列前市政局刊物:
Hong Kong Amphibians and Reptiles $82.5
香港地衣 $31.5
Hong Kong Ferns $45
還有其他如香港冠軍樹、香港昆蟲、香港礦物、香港淡水魚等。
...

係呀... 好多平霸寶藏呀
上次去買植物誌既時候都順手買番套香港昆蟲英文版

最衰無Hong Kong Trees Omnibus Volume賣...
作者: GreenDevil    時間: 2007-4-27 11:41

今日見到尖沙咀swindon有現貨,住九龍既朋友唔使過海~
作者: 老土葛    時間: 2007-4-27 11:45

QUOTE:
原帖由 GreenDevil 於 2007-4-27 11:41 AM 發表

係咪都賣 $82 呢?
作者: BWA    時間: 2007-4-27 13:00

QUOTE:
原帖由 GreenDevil 於 2007-4-27 11:41 發表

唉!早知就...

作者: philiplo    時間: 2007-5-1 19:05

今日特登去尖沙咀買左,
睇落去似乎唔錯,好多種都有相
果張植物結構術語leaflet好方便

不過可能習慣左中國植物志既size,
覺得香港果本好似大本左少少
作者: philiplo    時間: 2007-5-1 19:10

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-4-17 09:43 發表

吾知幾多$$$? 仲有冇貨呢?? 而家好似要比 $10 入場費o波!

前兩日去睇過,好似仲有貨喎
如果真係剩入去買書,唔知可唔可以同售票處傾下,慳返$10
作者: philiplo    時間: 2007-5-1 19:25

QUOTE:
原帖由 mic 於 2007-4-25 17:28 發表

係點解? ...

An Introduction to the Flora of Hong Kong VIII頁 第三段有解釋

果d係植物志參考過既存証標本,人名係採集者,數字係標本編號
如果冇左採集者既資料,就會用HK Sheet代替
作者: BWA    時間: 2007-5-1 19:42

我有一本全新的出讓,
當時多買是想方便版友的,
有興趣仍可 pm 我。

作者: GreenDevil    時間: 2007-5-1 20:22

依家一般書局都有得賣lu~
作者: mic    時間: 2007-5-3 17:07

QUOTE:
原帖由 philiplo 於 2007-5-1 19:25 發表

An Introduction to the Flora of Hong Kong VIII頁 第三段有解釋

果d係植物志參考過既存証標本,人名係採集者,數字係標本編號
如果冇左採集者既資料,就會用HK Sheet代替 ...

明白晒,
thank you!!

作者: 老土葛    時間: 2007-5-4 09:02

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2007-5-1 07:42 PM 發表
我有一本全新的出讓,
當時多買是想方便版友的,
有興趣仍可 pm 我。

收埋等佢升值
作者: 剎那    時間: 2007-5-7 23:39

請問... 呢本野會唔會出中文版?
因為好驚佢唔出既話 到時又買唔番英文版...
作者: 老土葛    時間: 2007-5-8 01:16

QUOTE:
原帖由 剎那 於 2007-5-7 11:39 PM 發表

活在當下。
作者: BWA    時間: 2007-5-8 01:19

QUOTE:
原帖由 剎那 於 2007-5-7 23:39 發表

唔使驚,我有一本等你,
到時價錢就...
作者: getmore88    時間: 2007-5-8 17:23

終於都買嘉道理農場本蕨類植物門。
作者: 老土葛    時間: 2007-5-9 09:08

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-5-8 05:23 PM 發表

特登去買??
作者: getmore88    時間: 2007-5-9 17:06     標題: 回覆 #58 老土葛 的帖子

係呀!上星期原本想行大帽山,點知不停落雨,
唯有的起心肝走去買佢。
講起慚愧,我都係第一次去嘉道理農場。
本來想行埋條蕨類小徑,點知坐車上山又大霧要回程,
都係同 D 蕨蕨無緣!
作者: 老土葛    時間: 2007-6-1 21:35

嘉道理本野係咪只得簡體中文版的???
作者: mic    時間: 2007-6-7 12:34

網上預訂己經售罄啦~~~
作者: keivin41    時間: 2007-6-10 13:53

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-5-8 17:23 發表

本蕨類植物門幾多錢?
作者: getmore88    時間: 2007-6-11 01:51     標題: 回覆 #62 keivin41 的帖子

HK$180,另加$10入場費。
作者: getmore88    時間: 2007-6-11 01:53     標題: 回覆 #60 老土葛 的帖子

本書係用簡體,but應該睇得明。
作者: keivin41    時間: 2007-6-11 12:39

thanks
作者: 老土葛    時間: 2007-6-12 09:32

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-6-11 01:53 AM 發表
本書係用簡體,but應該睇得明。

本野好有《高等植物圖鑒》 feel。

同 AFCD 出o個本,無論 size、語言都吾同,感覺有 d 遺憾。
作者: Sze    時間: 2007-7-17 22:22

書展可能會有中文版喎!

香港植物誌 (第1卷)
作者: 老土葛    時間: 2007-7-17 22:26     標題: 回覆 #67 Sze 的帖子

吾係呀化?!
作者: XJfanz    時間: 2007-7-17 22:30

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-7-17 22:26 發表
吾係呀化?!

haha
作者: littlelittle    時間: 2007-7-17 22:48

當未有中文版及餘下卷章,我會用中國植物誌電子版頂住先。

http://foc.lseb.cn/dzb.asp

Flora of HK 中用於形態描述的 technical terms 實在好拉丁、好專,要用好多時間先睇得明。

不過用82蚊買相都抵,所以當本書開始賣,我就第一時間衝上美利大厦抬走5本。
作者: 剎那    時間: 2007-7-18 12:32

等到啦!
仲諗住再唔出中文版 就去書展買英文版
作者: anagallis    時間: 2007-7-18 20:01

書展仲有少少貨,今去幫人掃左5本...$61.5
作者: 黑木厥    時間: 2007-7-19 00:46

QUOTE:
原帖由 anagallis 於 2007-7-18 20:01 發表
書展仲有少少貨,今去幫人掃左5本...$61.5

有中文版??!!!
作者: Sze    時間: 2007-7-19 20:31

報告各位!
Sorry! 係我發緊夢,
今日去左睇啦! 係無中文版既!
不過d科名有中文名!
而且仲有張靚靚圖咭送!
不過佢真係好大本!

作者: anagallis    時間: 2007-7-30 18:37

QUOTE:
原帖由 黑木厥 於 2007-7-19 00:46 發表

有中文版??!!!

有中文版...

不過應該係出晒4個volume之後有時間再出...但係英文版vol.2應該2008年先出....
作者: 老土葛    時間: 2007-7-31 10:40     標題: 回覆 #75 anagallis 的帖子

當比 d 時間學晒 Vol.1 的植物先。
作者: 老土葛    時間: 2009-8-13 17:26

木蘭科序話香港有 14 種,但睇勻成篇木蘭科,數黎數去得 13 種o既資料,無左 Michelia macclurei (醉香含笑,火力楠)?
作者: 老土葛    時間: 2009-11-24 11:36

蟹爪 Schlumbergera truncata (Vol.1 p.146) 之下收錄的同義詞 "Zygocactus truncates",正確串法應該係 truncatus。Checklist 2004 同標本室網頁都是正確的。

似乎又係 Word 自動「改正」的錯。

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0