標題: [公告] 濕地公園 [打印本頁]

作者: leo2004    時間: 2007-5-17 21:00     標題: 濕地公園

請問現在假期的濕地公園人流如何?是否仍然是十分逼人...
或者康文署咁多個場,這個是最多人的...同埋最快回本.....哈哈
作者: mathew    時間: 2007-5-17 21:33

這埸地是漁農自然護理處, 並非康文署
以下為 最新消息:

轉眼間, 今個星期日就係濕地公園開幕的一週年大日子, 當日係濕地公園內會有以下活動進行:
一週年開幕慶祝典禮
10:00 - 10:30 am (放映室)
此活動純屬頒獎儀式, 歡迎大家一同出席, 若有興趣出席的朋友請與義工組聯絡
知多一點點導覽團 (蝴蝶)
11:00am 及 11:30am (蝴蝶園)
義工園地開幕禮
12:00 - 12:30 (MO側旁)
知多一點點導覽團 (濕地保護區)
2:00pm 及 2:30pm (中庭3號導覽點集合)
公眾講座 (蝴蝶)
2:00pm - 3:30pm (放映室)  已滿額 !
義工導覽點
10:30 / 11:00 / 11:30 / 12:00 / 2:30 / 3:00 / 3:30 / 4:00 (溪畔漫遊徑, 生態深索區, 演替之路)
所有活動都會有紀念品送給參加的訪客, 而中庭位置仲會有濕地動物公仔派紀念襟章給入場的遊客 !!
除開幕典禮及蝴蝶講座外, 以上活動無須提前報名, 歡迎大家一齊參與, 見証這美好的日子.
作者: senyung    時間: 2007-5-17 21:48

可能會去
作者: 神經肚    時間: 2007-5-17 22:00

尋日去過........

好少人...........

報告完畢.......
作者: XJfanz    時間: 2007-5-17 22:03

QUOTE:
原帖由 神經肚 於 2007-5-17 22:00 發表
尋日去過........

好少人...........

報告完畢.......

你平日去... 梗少人喇...
作者: cam    時間: 2007-5-17 22:06

自從團體票要預定後, 我覺得假日都無以前咁多人.
作者: 神經肚    時間: 2007-5-17 22:07

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-5-17 22:03 發表

你平日去... 梗少人喇...

係係係係係......

都要報告下嘛............
作者: 神經肚    時間: 2007-5-17 22:12

QUOTE:
原帖由 cam 於 2007-5-17 22:06 發表
自從團體票要預定後, 我覺得假日都無以前咁多人.

可能o係平日去晒卦........

尋日都有一班童軍,同一班幼稚園學生連同家長兩個團體,

有返些少人氣.........
作者: Gilbert    時間: 2007-5-17 22:15

感覺上. 星期六都唔算多人. 星期日就唔知.
作者: XJfanz    時間: 2007-5-17 22:19

注意... 星期日o既天氣.... 可能落大雨...
作者: alanzaku    時間: 2007-5-17 22:29

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-5-17 21:33 發表
這埸地是漁農自然護理處, 並非康文署
以下為 最新消息:

轉眼間, 今個星期日就係濕地公園開幕的一週年大日子, 當日係濕地公園內會有以下活動進行:
一週年開幕慶祝典禮
10:00 - 10:30 am (放映室)
此活動純屬頒獎 ...

mathew都係wlp義工?
我地見過未呢
作者: Gilbert    時間: 2007-5-17 22:40

lee度應該有唔少wlp 義工.
作者: cam    時間: 2007-5-17 22:56

QUOTE:
原帖由 神經肚 於 2007-5-17 22:12 發表

可能o係平日去晒卦........

尋日都有一班童軍,同一班幼稚園學生連同家長兩個團體,

有返些少人氣.........

舊年有好幾個假日要返去上training, 見到人頭湧湧, 好似就黎要迫爆個 park, 都幾得人驚 ! 依家就少左俚種震撼場面.
作者: XJfanz    時間: 2007-5-17 23:11

咁先至係一個公園丫嗎...
作者: leo2004    時間: 2007-5-18 00:32

多謝各位....
作者: Eco    時間: 2007-5-18 00:33

因為工作關係,我好耐無返wlp了!我想問d海龜BB已經放回大海未?
作者: Liquidambar    時間: 2007-5-18 00:41

好彩唔係康文署管,否則或者用來租俾人行婚禮.....
作者: even928    時間: 2007-5-18 00:42

QUOTE:
原帖由 Eco 於 2007-5-18 00:33 發表
因為工作關係,我好耐無返wlp了!我想問d海龜BB已經放回大海未?

I was there yesterday, and those BB turtles still there....
I want to know when will they be released too....
作者: BWA    時間: 2007-5-18 00:46

QUOTE:
原帖由 Liquidambar 於 2007-5-18 00:41 發表
好彩唔係康文署管,否則或者用來租俾人行婚禮.....

據聞就來會外判,
到時唔知會有乜也新意思。
作者: 神經肚    時間: 2007-5-18 01:06

QUOTE:
原帖由 even928 於 2007-5-18 00:42 發表

I was there yesterday, and those BB turtles still there....
I want to know when will they be released too....

死喇......尋日都唔記得搵佢地添..........

其實想請問 D BB turtles 放左o係邊架呢??  

話時話,唔知尋日會唔會同你碰過面呢..........
作者: Gilbert    時間: 2007-5-18 01:22

bb 海龜係展館. 第3個廳. 關於香港的生態.

d 龜龜住左係以前show馬蹄蟹個度.

我都想知外判完會點...... 利多於弊. 定係弊多於利.
作者: ch0807    時間: 2007-5-18 09:10

我果次都想去睇d bb.............
but唔夠時間
作者: 老土葛    時間: 2007-5-18 09:26

仲要睇o下外判比乜野人,如果個機構目的為賺錢,咁仲返吾返義工好呢?

又或者到時已經吾再請義工......。
作者: mathew    時間: 2007-5-18 17:20

QUOTE:
原帖由 alanzaku 於 2007-5-17 22:29 發表
mathew都係wlp義工?
我地見過未呢

正式開館後好少返去
反而第一期時出得比較多, 特別係10條生態導覽線時
作者: 神經肚    時間: 2007-5-18 17:52

QUOTE:
原帖由 Gilbert 於 2007-5-18 01:22 發表
bb 海龜係展館. 第3個廳. 關於香港的生態.

d 龜龜住左係以前show馬蹄蟹個度.

我都想知外判完會點...... 利多於弊. 定係弊多於利.

咦.....o係香港的生態果度.....??

唔知係唔係呢個缸呢........

如果係o既話,原來已經係咁大隻架喇,我仲以為仲係好細隻添..........

自己睇左都唔知.........
作者: Gilbert    時間: 2007-5-18 20:11

唯一似龜既野. 未就係海龜.. 大過手板好耐. 仲未放咁解.. = ="
作者: 神經肚    時間: 2007-5-19 00:15

唔係架,果度仲有一個缸有其他龜........

我行果時因為太多小童軍o係果度,影左幾張相我就避左佢地喇,
所以睇左都唔多覺咁..........
作者: BWA    時間: 2007-5-19 06:05

2007年5月19日 明報

濕地公園擬辦夜貓團
可賞豹貓蝙蝠 夜行動物
http://www.mingpaonews.com/20070519/gok1.htm

【明報專訊】明天是濕地公園開放一周年紀念日,漁護署公布公園內生態普查結果,除了常見鳥類、蜻蜓、蝴蝶外,還有豹貓、蝙蝠等夜行哺乳類動物。現時公園只在日間開放,公園經理表示,會考慮舉辦小規模的夜間導賞團,在不騷擾動物棲息的情况下,讓市民觀賞這些夜行動物。
作者: skyblue    時間: 2007-5-19 09:37

QUOTE:
原帖由 神經肚 於 2007-5-19 12:15 AM 發表
唔係架,果度仲有一個缸有其他龜........

我行果時因為太多小童軍o係果度,影左幾張相我就避左佢地喇,
所以睇左都唔多覺咁..........

係細細隻嘅金錢龜, 同綠海龜放係同一間展覽室 (HK Wetland), 個缸隔籬仲有捕蚊草同香港蠑螈. 下次可以睇下.
作者: 神經肚    時間: 2007-5-20 18:26

QUOTE:
原帖由 skyblue 於 2007-5-19 09:37 發表

係細細隻嘅金錢龜, 同綠海龜放係同一間展覽室 (HK Wetland), 個缸隔籬仲有捕蚊草同香港蠑螈. 下次可以睇下.

THX.....skyblue

果日咁o岩o係同一時段實在太多人o係果度出現喇,下次再去留意下...........
作者: Gilbert    時間: 2007-5-20 18:32

如果今日去. 可能乜都睇唔到. 人頭湧湧. ......
作者: 神經肚    時間: 2007-5-20 18:45

咁又係呀....落咁大雨,D人都可能塞晒o係D展館入面,想睇到野都幾難喇......

話時話,好多人參觀展覽影相時真係......寫明唔準用閃光燈或鎂光燈影相架喇,係咁o係度閃呀閃呀,大人又係咁、D細路梗係跟住又係咁啦.......難為左D龜龜同鱷魚囉.........
作者: Gilbert    時間: 2007-5-20 18:48

唉.. 總會有人不依指示... 不過只係小部分. 我平時唔覺有人用閃. 可能少去展館行.
作者: 神經肚    時間: 2007-5-20 18:56

果日都唔少咁o既情況架,難為左個security亞姐係咁o係度叫人唔好閃呀、唔好閃呀,辛苦晒佢.............
作者: Gilbert    時間: 2007-5-20 19:02

應該同人講. 用閃燈. 會影唔到. 因為玻璃反光. 想影不如熄閃燈. 效果會更好....
軟性方法可能有效.
作者: 神經肚    時間: 2007-5-20 19:42

有個位o岩o岩唔得,果度可以影到室內紅樹林加鱷魚,而且係冇玻璃隔住o既.......
作者: leo2004    時間: 2007-6-4 23:33

影相其實唔開閃燈的效果好過開的,但這些場都唔多畀用腳架,個場入面又暗先係問題...影出來又會唔靚...

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0