標題: [公告] 論壇錯別字問題.請幫忙 [打印本頁]

作者: 深藍-Owen    時間: 2006-10-30 22:42     標題: 論壇錯別字問題.請幫忙

之前久唔久收到 d 版友話邊隻字唔o岩. 要改...等等.
最多莫過於 :"回覆" 變左"回復" 咁.
但之前唔曉係邊到改. 所以冇改到.
家下我改晒所有"回復" 做"回覆"了.
仲有"編輯帖子"之後個 button 改返做 "編輯完成"

想問問大家. 仲有冇其他相似例子呢? 有的話請提出. 我會嘗試改左佢.

Thanks.
作者: XJfanz    時間: 2006-10-30 23:45

有...點解係首頁係 豆孃.. 唔係豆娘.. 雖然兩個都係一樣音..
作者: BWA    時間: 2006-10-31 00:11

點解「蟲蟲覓覓」英文叫 INSECTSA?

係唔係 INSECTA 呢?

不過 INSECTA 又唔包六足以外 o個 D 喎?
作者: Gilbert    時間: 2006-10-31 00:13

INSECTA 是指昆虫綱. 係喎. 多左個 "s"既
作者: BWA    時間: 2006-10-31 00:19

最常見別字:「少」誤作「小」
作者: Gilbert    時間: 2006-10-31 00:24

講係別字. 1. 灼傷 . 2. 炙傷.  

第2組詞的第一個是別字嗎. 我見有人咁寫.
作者: BWA    時間: 2006-10-31 00:41

QUOTE:
原帖由 Gilbert_HoHK 於 2006-10-31 00:24 發表
講係別字. 1. 灼傷 . 2. 炙傷.  

第2組詞的第一個是別字嗎. 我見有人咁寫.

有點離題。

查字典:

「灼」音「卓」。火燒,火燙,如「灼傷」

「炙」音「即 8」或「隻」。烤,如「膾炙人口」,「炙手可熱」。

灼傷即是被火燒傷,雖然炙也可以傷人,
不過用灼似乎比較妥當吧。
作者: XJfanz    時間: 2006-10-31 01:03

除左有別字外... 仲有bug呀...
灰蝶個post [Cornelian玳灰蝶Deudori epijarbus? ]已經改左做燕灰.. 但最後發表仲係[Cornelian玳灰蝶Deudori epijarbus? ]

作者: Gilbert    時間: 2006-10-31 01:25

一個不是論壇本身既別字. 但不時都會有人打錯.
斑蝶是斑紋的斑. 不是班別的班.

鈕灰蝶是 金字部. 不是紐約那個紐. 雖然佢地都可以寫作鈕扣/紐扣

最後想問下. 鳥版有一些字. 例如: 鸕鷀 . 大家看到這兩個字嗎. ? 因為唔係部部機都打到. 好似    "行鳥"  . 因有時我會edit個post. 盡量變番做一個字.
作者: 。方鴻漸。    時間: 2006-10-31 06:06

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2006-10-30 23:45 發表
有...點解係首頁係 豆孃.. 唔係豆娘.. 雖然兩個都係一樣音..

。呢個唔係錯字呢。孃指母親,娘都可以指母親。不過改返做豆娘會通行一點。
作者: BWA    時間: 2007-1-11 22:33

QUOTE:
原帖由 x x   於 2007-1-11 08:58 發表
i like #4 可惜遮左小小添..

QUOTE:
原帖由 x x   於 2007-1-8 16:35 發表
你有冇小小 idea 佢似咩?

QUOTE:
原帖由 x x   於 2007-1-5 23:02 發表
唔.. 淨係知安哥叫我上山找紅翅相思. 佢話好易分架咋. 同 d 相思一齊. 對翼有小小紅色 <- 死穴..

QUOTE:
原帖由 x x   於 2007-1-1 22:51 發表
最好買多本啦. 多左海南島既雀. 有小小加減. 譯名又再從新標準過...

... ...

忍 o左好耐,太多,不能盡錄。

建議由方 Sir 定奪。
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-1-11 22:36

你地唔好咁啦. 我講緊個 forum 架構果 d 字呀. 你地越撐越遠.. 例如 online list 你睇到人地 "回覆主題" 都仍然係 show "回復主題" 好多都改左架喇. 但呢個未找到.
作者: XJfanz    時間: 2007-1-11 22:37

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2007-1-11 22:33 發表

... ...

忍 o左好耐,太多,不能盡錄。

建議由方 Sir 定奪。

作者: XJfanz    時間: 2007-1-11 22:38

小小?????
作者: Gilbert    時間: 2007-1-11 22:48

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-1-11 22:38 發表
小小?????

搞錯左.. 唔係打小小. 係要打做少少. 意思不同.
作者: XJfanz    時間: 2007-1-11 22:50

LESS LESS.. 少少... VS  小小...???
作者: Gilbert    時間: 2007-1-11 22:52

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-1-11 22:50 發表
LESS LESS.. 少少... VS  小小...???

少 = 少左d野. 多少個少. 同數量有關.

小 = 大小. size有關.

因此上面個d應該用"少" 唔係"小"
作者: BWA    時間: 2007-1-11 23:08

QUOTE:
原帖由 深藍 於 2007-1-11 22:36 發表
你地唔好咁啦. 我講緊個 forum 架構果 d 字呀. 你地越撐越遠.. 例如 online list 你睇到人地 "回覆主題" 都仍然係 show "回復主題" 好多都改左架喇. 但呢個未找到. ...

搵番個畀你:
先利其器 Equipments 多 o左個 "s"。
作者: 貓魔鈴    時間: 2007-1-24 23:21

評分部份→內客充實!
作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 02:01

。木林森處 。Plants

Plants 係咪應該CAP左佢呢?? ---> PLANTS...
作者: paulvps    時間: 2007-1-25 09:27

距 ----- 佢

圖片: 1.jpg (2007-1-25 09:27, 1.43 K) / 該附件被下載次數 18

作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 15:55

真係仲有喎... 仲係回呀..

圖片: reply.GIF (2007-1-25 15:55, 15.04 K) / 該附件被下載次數 14

作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 16:51

覆 vs 複

圖片: 複.GIF (2007-1-25 16:51, 27.55 K) / 該附件被下載次數 13

作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 17:11

今日最後一個...

盡 vs 儘.. 不知是否同意詞呢??

在這裡是盡的... 似乎於蝴蝶分版是正確的...
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/

圖片: 盡.GIF (2007-1-25 17:11, 9.87 K) / 該附件被下載次數 16

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-1-25 17:15

Thanks Thanks XJfanz, 除左 #22 帖果個之外. 其他都應該好易. #22. 得閒有精神先 search code lu.
作者: BWA    時間: 2007-1-25 18:16     標題: 回覆 #24 XJfanz 的帖子

儘量冇錯喎。

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006111304052

【盡量】 [表一]2487*←←(前為:繁體字。简化字為:尽量)

jìn liàng

ADV. to the best of one's ability; (drink/eat) to the full

達到最大限度:喝了半斤白酒,還沒盡量。

【儘量】 [表一]2478*←←(前為:繁體字。简化字為:尽量)

jǐn liàng

ADV. to the best of one's ability; (drink/eat) to the full

副詞,表示力求在一定範圍內達到最大限度:把你知道的儘量報吿給大家|工作雖然忙,學習的時間仍然要儘量保證。
作者: chickenold    時間: 2007-1-25 19:26

蛇蜥蛙蝪 ->
似乎係"蜴"而唔係"蝪"

但係用倉頡打"蜥"字, 字詞提示就彈出"蝪", 會唔會係異體字?
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-1-25 19:42

信你架喇.
作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 19:53

sorry... 盡 vs 儘..

http://www.hku.hk/chinsoc/f_option8a.html#2
作者: 。方鴻漸。    時間: 2007-1-25 20:05

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 2007-1-25 19:26 發表
蛇蜥蛙蝪 ->
似乎係"蜴"而唔係"蝪"

但係用倉頡打"蜥"字, 字詞提示就彈出"蝪", 會唔會係異體字?

。倉頡也有問題,是才對。
作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 20:26

仲有呀...

圖片: 增.GIF (2007-1-25 20:26, 19.66 K) / 該附件被下載次數 14

作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 20:27

大家好似係度玩緊.... 最緊要正字咁...
作者: 。方鴻漸。    時間: 2007-1-25 20:37

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-1-25 20:26 發表
仲有呀...

。須與需的分別,其實很複雜。像我,不覺這裡錯。
作者: XJfanz    時間: 2007-1-25 20:39

QUOTE:
原帖由 。方鴻漸。 於 2007-1-25 20:37 發表

sorry.. 好似你係岩呀...
作者: elan7    時間: 2007-2-6 16:23

唔知有無錯
於"各位新手請看~!"一文中
"請盡量(駛)用免費網上相簿貼相. 以減輕論壇負擔~!" 是否應該用"使"呢
作者: elan7    時間: 2007-2-6 16:31

QUOTE:
原帖由 。方鴻漸。 於 2007-1-25 20:37 發表

正確, 這裡應用"需"字

但是在"如發現極稀有既品種"一段中, 既字是否應該有個口字旁呢 "嘅"
作者: 貓魔鈴    時間: 2007-2-15 20:02

下面倒數(分
作者: elan7    時間: 2007-2-16 17:01

在論壇公告中

QUOTE:
Welcome to HKWildlife.net
請注意此論壇以野生動物討論為主.寵物討論, 動物飼養, 生物買賣, 恕不歡迎.Thanks

作者: BWA    時間: 2007-2-25 23:39

QUOTE:
先利其器 觀鳥, 找蟲一切相關的攝影非攝影器材!

唔好忘記綠葉人,
不過「沾花惹草」同「尋花問柳」都有問題,
重有魚蝦、哺乳一族都未包,
改為:「一切有助欣賞、認識和記錄野生生物的攝影非攝影器材!」如何?

作者: 亞豬    時間: 2007-2-25 23:53

植物版中的蕨類版標題

蕨類植物 Pteridophytes
Pteridophytes

第二行的應該是 "已經分類的蕨類植物" ,現在是重複用了英文名稱
作者: elan7    時間: 2007-2-25 23:58

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2007-2-25 23:39 發表

唔好忘記綠葉人,
不過「沾花惹草」同「尋花問柳」都有問題,
重有魚蝦、哺乳一族都未包,
改為:「一切有助欣賞、認識和記錄野生生物的攝影非攝影器材!」如何?
...

除非版主刻意咁寫, 「沾花惹草」應為 「拈花惹草」
作者: Sze    時間: 2007-2-26 00:53

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-25 23:53 發表
植物版中的蕨類版標題

第二行的應該是 "已經分類的蕨類植物" ,現在是重複用了英文名稱

我也一直沒留意! 謝謝亞豬!
那麼也將雙子葉植物及單子葉植物的第二行,
由「已經分」統一為「已經分類」,如何?

作者: BWA    時間: 2007-2-27 00:06

QUOTE:
原帖由 elan7 於 2007-2-25 23:58 發表
除非版主刻意咁寫, 「沾花惹草」應為 「拈花惹草」

謝指正!

作者: XJfanz    時間: 2007-2-28 00:07

又有呀..

圖片: rank.GIF (2007-2-28 00:07, 38.92 K) / 該附件被下載次數 20

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0