標題: [鯨豚] 初生BB遇上頑皮海豚 [打印本頁]

作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-10 20:55     標題: 初生BB遇上頑皮海豚

遇上初生小海豚

2009年11月8日,我們一年一度出海去探海豚。

我們從遠處見到海豚的踪影,於是便慢慢靠近。今次意想不到的,是遇上了初生的海豚BB。我們見到三隻成年的海豚與一隻初生小海豚在一起。牠的胎摺還未完全褪去。那小海豚完全是個烏卒卒的袖珍版,十分可愛!

小海豚努力跟在母親身旁,學習呼吸。

小海豚出生時,一般都會有數位阿姨在附近助產,幫初生嬰兒上水面呼吸。但星期天所見,牠們除了由下而上,把小海豚推上水面呼吸之外,更在牠身旁不停翻騰,有數次更把小海豚拋得高高!這不是與殺人鯨獵殺鼠海豚的情景有點相似嗎?由於有小快船迫近,為了不想為牠們添壓力,我們只觀察了一會便離開。

海豚群一般對初生小海豚都會十分溫柔的,只有發情期的公海豚可能會傷害幼兒。我們遇上了公海豚滋擾海豚母子的情景嗎?

回程途中,再次與這小海豚一家遇上,今次圍着牠的大人就更多了,但之前成年海豚激烈的動作已減少。小海豚與媽媽的步伐較一致,這亦令我們放下心頭大石。

頑皮海豚搞搞震

回家看相片,發現有隻十分頑皮的年青海豚(有較多灰色斑點),常常壓在小海豚上面,又從下面把牠推上來。從這隻海豚身上的齒印來看,估計這年青海豚常常與同伴打架!不禁有點擔心,牠會傷害到小海豚嗎?牠會是發情期的公海豚嗎?還是經驗不夠,越幫越忙?就是這隻佻皮鬼!見到牠身上的齒印都有點毛管楝!

聽研究人員說,上星期五他們發現一隻死去的初生小海豚。這班海豚對小海豚那麼激烈的舉動,是因為上星期五有初生海豚死了,大家都緊張起來,紛紛過來為小海豚打氣嗎?牠們是要為小海豚作特訓嗎?是牠們玩得過火了嗎?還是牠們每次都是這樣的呢?回家翻看相片時,心中仍充滿着疑問。

無論如何,衷心祝福小海豚可以健康快樂地成長!希望好快又可以在海中見到牠!

作者: BWA    時間: 2009-11-10 22:25

「好多牙齒印」最佳示範!

作者: daydream    時間: 2009-11-10 22:58     標題: 回覆 #1 dolphin-lover 的帖子

無續會 真係好大損失
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-10 23:22

好奇問下, 其實有幾多版友未見過中華白海豚?
又有幾多人想探佢地?
作者: BWA    時間: 2009-11-10 23:32

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-10 23:22 發表
又有幾多人想探佢地?

係咪會搞團呢?

作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-10 23:47     標題: 回覆 #5 BWA 的帖子

哈哈, 唔知呀, 有不只一位版友pm問我嘛, 又問下大家咁囉.
如果人數多, 或者都可以等遲下有研究人員/前任研究人員得閒時, 嘗試安排一下既.

不過絕對唔保證好似呢次咁近架!  野生動物來架嘛!
BWA兄, 你早排探過佢地, 係咪有d掛住佢地呢?佢地真係人見人愛架!
作者: Sze    時間: 2009-11-11 02:13

請教一下!咩係胎摺呀?
作者: 獵隼    時間: 2009-11-11 08:40     標題: 回覆 #7 Sze 的帖子

背部的摺紋?
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-11 09:05     標題: 回覆 #7 Sze 的帖子

海豚bb未出世時, 在媽媽肚裡, 同人一樣都係捲埋既, 捲咁耐, 就會形成一d摺紋, 要出世之後伸展一段時間, 先至會褪去架.  見到有呢d胎摺, 就可以知道bb出世不太耐喇!

呢張相可能清楚d:

作者: SIUFA    時間: 2009-11-11 09:27

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-10 23:22 發表
又有幾多人想探佢地?

好幾年前都跟過耀兄一次 ~

我都想再探下佢哋呀
作者: NickH    時間: 2009-11-11 12:24     標題: 回覆 #4 dolphin-lover 的帖子

10年前偶然見過一次 , 都好想再睇吓

其實坊間係咪有d觀豚團呢 ?  有冇版友參加過 ?  質素如何呢?
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-11 12:54     標題: 回覆 #11 NickH 的帖子

坊間有不少觀豚團, 但如果你想有較好質素既, 就最好唔好揀嗰d包埋食海鮮再遊唔知邊度一天遊嗰d, 因為佢地一般不會花太多時間在海上.

最好就梗係有研究人員在船上嗰d, 因為熟悉海豚習性, 唔會對海豚構成好大的影響.  

香港亦有間商營的專辦海豚團, 他們應該都ok, 但好耐無跟他們出海了!
不過之前有版友告知, 他們有遵守觀豚守則, 亦有教育市民.
作者: mib    時間: 2009-11-11 16:16

哇.....好想睇下~
作者: Harry    時間: 2009-11-11 16:32

Hi Patty,

PM you before.  If you really have another tour in the near future, pls count me in and at least 3 persons.
作者: Sze    時間: 2009-11-11 20:44

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-11 09:05 發表
海豚bb未出世時, 在媽媽肚裡, 同人一樣都係捲埋既, 捲咁耐, 就會形成一d摺紋, 要出世之後伸展一段時間, 先至會褪去架.  見到有呢d胎摺, 就可以知道bb出世不太耐喇!

呢張相可能清楚d:
http://us.f6.yahoofs.com/h ...

dolphin-lover! 想再請教一下! 胎摺大概會維持多久呢? 謝謝!
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-11 20:55     標題: 回覆 #14 Harry 的帖子

Ok, no problem!
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-11 21:05     標題: 回覆 #15 Sze 的帖子

真係考起我了!  

幫你查過書, 胎摺大概會在六星期至一年內消失, 相信要視乎個別鯨豚而定.
當然, 日子越耐, 胎摺就會越淡啦!

小海豚的大小當然又是另一個參考因素了.

作者: childplay    時間: 2009-11-12 14:39

條海豚個身都好多傷下喎...
其實香港點解唔考慮幫佢地人工繁值飼養...
等佢地大d先放番大海生活...
外國好多頻臨絕種既動物都係咁處理架啦...
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-12 22:05     標題: 回覆 #18 childplay 的帖子

人工繁殖會對自然生態構成極大干擾, 原因如下:

- 捕捉動物, 令牠們承受不必要壓力, 亦令牠們與親友分離
- 捕捉過程會令部分動物死亡, 部分亦會因不適應人工環境而死亡
- 被捉的動物會從此喪失自由, 淪為生育機器
- 飼養並非天然環境, 幼小海豚不能從中學習到在大自然生活的技能
- 人工繁殖的海豚長大後野放, 令母子分離 (幼小海豚至少要留在母親身邊三年, 才可以慢慢離開母親)
- 在人工飼養環境長大的小海豚, 野放時會遇到很多問題
- 海豚是群體動物, 極之需要群體生活
- 大自然物競天擇, 是天然汰弱留強的機制, 可保存強壯的基因

不贊成人工繁殖的理由, 實在有太多太多了.

其實, 保育的最好方法就是保護環境, 減少人為威脅, 令各種動物都可以在其天然的環境中生活, 令牠們維持可永續的群體數目, 這才是令動物免於絕種的應有方法!

作者: BWA    時間: 2009-11-12 22:25

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-10 23:47 發表
哈哈, 唔知呀, 有不只一位版友pm問我嘛, 又問下大家咁囉.
如果人數多, 或者都可以等遲下有研究人員/前任研究人員得閒時, 嘗試安排一下既.

不過絕對唔保證好似呢次咁近架!  野生動物來架嘛!
BWA兄, 你早排探過 ...

係呀,有機會都想再去睇下,
最好就梗係五月到八月一段日子啦,
實行一石二鳥(海豚+燕鷗)。

作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-12 22:31     標題: 回覆 #20 BWA 的帖子

暑假嗰段時間船租會較貴..... 五月可以考慮下既. 到時問下有無好眼力既人得閒啦!

我就梗係睇一千次都唔厭!
作者: BWA    時間: 2009-11-12 22:53

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-12 22:31 發表
暑假嗰段時間船租會較貴..... 五月可以考慮下既. 到時問下有無好眼力既人得閒啦!

我就梗係睇一千次都唔厭!

其實平日都可以,
係噉意加隻軍艦鳥就得喇!

作者: chillie    時間: 2009-11-14 11:20

好可愛呀!
我都希望係香港既時候有機會去睇下佢地
作者: jasonpoon    時間: 2009-11-16 18:03

QUOTE:
原帖由 dolphin-lover 於 2009-11-10 20:55 發表
遇上初生小海豚
2009年11月8日,我們一年一度出海去探海豚。
我們從遠處見到海豚的踪影,於是便慢慢靠近。今次意想不到的,是遇上了初生的海豚BB。我們見到三隻成年的海豚與一隻初生小海豚在一起。牠的胎摺還未完全褪去 ...

As you may elaborate for this forum, dolphins exhibit certain disturbingly agressive behaviour (esp. in human behavioural standard for brainy creatures) like harressment and rape (gang rape).

Perhaps that reflects a parallel phenomenon of "high intelligence" traits...  
作者: dolphin-lover    時間: 2009-11-16 21:26     標題: 回覆 #24 jasonpoon 的帖子

其實, 所有動物都會有agressive behaviour, 只視乎我們了解多少吧!
作者: carolkwok    時間: 2009-11-19 11:16

QUOTE:
原帖由 childplay 於 2009-11-12 14:39 發表
條海豚個身都好多傷下喎...
其實香港點解唔考慮幫佢地人工繁值飼養...
等佢地大d先放番大海生活...
外國好多頻臨絕種既動物都係咁處理架啦...

中華白海豚應該唔係瀕臨絕種喎!

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0