標題: [鱟 Horseshoe crab] 鱟出沒注意-誠徵觀察紀錄 [打印本頁]

作者: chickenold    時間: 2007-2-5 22:46     標題: 鱟出沒注意-誠徵觀察紀錄

各位, 小弟正在做一個關於鱟(又叫馬蹄蟹)分佈同食用情況既study
若大家在郊外發現其蹤跡, 希望可以PM俾我個位置, 發現日期同時間 (如能提供照片更佳 )
或者大家響街市/食肆發現有鱟出售, 亦希望可以通知小弟
香港.華南甚至亞洲其他地區既紀錄都會有用
謝謝大家幫忙!

漁護署相關網頁:
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/conservation/con_mar/con_mar_hor/con_mar_hor.html)

作者: sammysam    時間: 2007-2-5 23:36

未見過野生馬蹄蟹~~ 但係西貢碼頭邊果d海鮮酒家.... 就間間都有!! 仲有好大隻!!!!!

作者: chickenold    時間: 2007-2-5 23:57

QUOTE:
原帖由 sammysam 於 2007-2-5 23:36 發表
未見過野生馬蹄蟹~~ 但係西貢碼頭邊果d海鮮酒家.... 就間間都有!! 仲有好大隻!!!!!

...

好多村民同學者都話十幾年前好多海灘都有鱟既蹤影
而家就少之又少

通常成鱟會在海床生活, 到繁殖季節會爬上泥灘交配產卵
現在幼年鱟只見於香港西邊水域既泥灘, 惟數量急劇下降
東邊水域現只偶爾發現成年個體, 但有人懷疑可能係野放, 因為佢地既體積俾西面水域的大很多

想問有無版友食過鱟?
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-6 00:00

wetlandpark 攝影比賽見到有一張係. 應該係白泥影既:

http://www.wetlandpark.com/wwd/en/activities/photo.asp
作者: alanzaku    時間: 2007-2-6 00:13

大澳成日都有得賣
作者: XJfanz    時間: 2007-2-6 00:14

eee.. 我見到d野喎...

活動花絮

「濕地攝影」工作坊已於10月29日順利舉行,當日有56位對攝影有濃厚興趣的人士參與由著名生態攝影師盧嘉孟及深藍先生主講的濕地攝影講座,及近30位人士參與濕地攝影工作坊。是日我們到訪沙橋、南生圍及米埔自然保護區等香港著名的濕地生境,如漁塘、蠔田、蘆葦床和泥灘等。參加者各自攜帶攝影器材,將鏡頭轉到與漁業有關的濕地生境和當中的生趣,並運用學到的攝影技巧將各處的濕地美境拍攝下來。
作者: skyblue    時間: 2007-2-6 11:18

濕地公園個展覽館都有馬蹄蟹.
作者: wydlee    時間: 2007-2-19 00:19

這個是"話當年"的, 即管講講.

九十年代初, 我到大欖涌海員訓練中心看朋友. 他們在河口的一個浮泡上, 發現一隻大鱟. 殼寬 16 英吋, 連尾的長度接近三呎. 比常見的大得多. 雌性, 內有大量淺藍色的卵子. 據他們說, 這是水上人的美味. 我也嘗了一些. 只覺很鹹, 沒甚麼特別.
作者: XJfanz    時間: 2007-2-19 19:05

收到風, 鹿頸泥灘近半年有出現過...
作者: kui    時間: 2007-2-19 22:06

早兩年做生態導遊, 同大澳漁民合作, 將佢地捉到既馬蹄蟹低價收買, 用黎教完團員相關生態知識就放番佢地去大嶼山西北邊佢地出沒既海灘水域 (應該唔會鼓吹捕捉, 因為同佢地傾掂數, 街外人買會貴好好好多, 佢地反而仲有得賺)

其實佢地都唔會特登捉, 都係拖魚既時候順手拖左上黎; 短短一年間, 我地想同佢地買都無, 見到返黎既馬蹄蟹越黎越少, 越黎越細, 得隻飯碗咁大

以前細個, 見人o係蝴蝶灣沙灘水邊就咁用手都"的"左兩隻好似面盆咁大既上黎, 此情不再了....

作者: kui    時間: 2007-2-19 22:08

QUOTE:
原帖由 sammysam 於 2007-2-5 23:36 發表

...

西貢o個o的係大陸偷運落黎架
不過奇怪大陸馬蹄蟹係二級保護動物 (無記錯呀呵~? )
反為唔覺受保護....
作者: BWA    時間: 2007-2-19 22:15

QUOTE:
原帖由 kui 於 2007-2-19 22:08 發表
不過奇怪大陸馬蹄蟹係二級保護動物 (無記錯呀呵~? )
反為唔覺受保護....

國家保護級數係價錢指標:
http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E9%A0%92%E4%BD%88
作者: chickenold    時間: 2007-4-29 21:49

尋日去左搵鱟, 生既唔見, 但係就先後見到兩隻曬乾咗
兩隻都未成年, 似乎係因為某d原因反轉咗, 但係自己反唔番 (正常用條劍尾可以反到), 結果...

作者: chickenold    時間: 2007-4-29 22:54

鱟約需蛻皮17次方能完全成長
呢兩隻估計係五齡鱟同七齡鱟
對番特徵, 似係香港最多見o既中國鱟Tachypleus tridentatus

頭胸部有六對附肢, 果對小鉗用黎搵食物

腹部

作者: S_Joe    時間: 2007-4-29 23:01

聽講以前東涌好多,不過起o左機場跑道後,就好難見啦。去年問東涌水上人家,曾經拖網時拖到,不過好耐之前o既事啦。
作者: 亞豬    時間: 2007-4-29 23:01

第一次清楚睇牠的腹面,請問牠的口部在哪裡呢?
可惜看到的已經.....................................................
其實好多人對牠們都很陌生,努力研究啊~讓大家對牠們認識多一點
作者: chickenold    時間: 2007-4-29 23:11

QUOTE:
原帖由 S_Joe 於 2007-4-29 23:01 發表
聽講以前東涌好多,不過起o左機場跑道後,就好難見啦。去年問東涌水上人家,曾經拖網時拖到,不過好耐之前o既事啦。

東涌同大澳中間有個地方叫鱟殼灣, 可想而知以前應該通灘都係
依家香港只見於西面水域沙灘上繁殖, 而且亦不多見
作者: chickenold    時間: 2007-4-29 23:13

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-4-29 23:01 發表
第一次清楚睇牠的腹面,請問牠的口部在哪裡呢?

口在附肢基部
所以被歸類為肢口綱, 劍尾目
作者: slowerd    時間: 2007-4-29 23:30

QUOTE:
原帖由 S_Joe 於 2007-4-29 23:01 發表

兩三年前到都仲係東涌附近見過, 不過都係得個殼...
作者: BWA    時間: 2007-4-29 23:37

幾年前西貢鹹田灣間茶水舖道都有幾個殼展出。
作者: Sarah    時間: 2007-4-29 23:50

上個月向鴨脷洲街市見過有生既賣, 得閒可以去碰下運氣!

努力研究
作者: ssmar    時間: 2007-4-30 15:43

好耐以前在東北鎖羅盤及谷埔的沙灘見過空殼
作者: 老土葛    時間: 2007-4-30 15:54

QUOTE:
原帖由 skyblue 於 2007-2-6 11:18 AM 發表
濕地公園個展覽館都有馬蹄蟹.

咳咳......你都好耐無返去o羅o波~!
作者: chickenold    時間: 2007-4-30 16:29

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-4-30 15:54 發表
咳咳......你都好耐無返去o羅o波~!

無咗喇?! 係咪讓位俾海龜仔?
(我都好耐無番去 )
作者: BWA    時間: 2007-5-12 15:18

今日攝於西貢碼頭。

盆中的一隻殼的直徑超過 1 呎,還不時在掙扎。

共有三隻,魚販之後將網中的兩隻放進水中,繫在艇的旁邊。

圖片: 070512 P1050713 horseshoe crab.jpg (2007-5-12 15:18, 96.51 K) / 該附件被下載次數 63

圖片: 070512 P1050711 horseshoe crab.jpg (2007-5-12 15:18, 109.39 K) / 該附件被下載次數 64

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-5-19 21:56

嘩. 西貢 d 海鮮檔好多呀. 都唔知攪乜. 又唔好吃. 唉..

圖片: DSC00064.jpg (2007-5-19 21:56, 197.52 K) / 該附件被下載次數 65

作者: kingarthur    時間: 2007-5-19 23:18

It's sad to see them managed to survive the great extinction but just couldn't survive human.
作者: abnormal    時間: 2007-6-20 17:15

http://www.hkwildlife.net/viewth ... &extra=page%3D1

xjfanz講果到搵到既!
作者: RINGO    時間: 2007-7-23 17:59

呢個論壇有人發現 , 希望對你有幫助  ~~~
http://funfunhome.com/viewthread.php?tid=2127&extra=page%3D1
作者: Chun    時間: 2007-7-24 22:40

雖然我唔知邊到有得見佢地
但係我知道green power出個本green country 2006年 8月號有講過佢
作者: jy02887149    時間: 2007-7-29 17:02

哦...原來戈隻野叫馬蹄蟹.....以前系某個地方成日見到佢個殼....
作者: SimFish    時間: 2007-7-29 17:31

前日睇紀錄片, 見到洋人醫藥人員將一隻隻馬蹄蟹夾在板中,用針筒抽取其藍色血液,
好似話抽1/3蟹身體血液。
之後會放生, 等第日再捉過再抽血。
d血液可以作測試藥物有冇受污染及細菌感染。
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-7-29 19:57

QUOTE:
原帖由 SimFish 於 2007-7-29 17:31 發表
前日睇紀錄片, 見到洋人醫藥人員將一隻隻馬蹄蟹夾在板中,用針筒抽取其藍色血液,
好似話抽1/3蟹身體血液。
之後會放生, 等第日再捉過再抽血。
d血液可以作測試藥物有冇受污染及細菌感染。 ...

我有睇.. 佢話原來全球有三種馬蹄蟹...
作者: chickenold    時間: 2007-7-29 20:42

QUOTE:
原帖由 深藍-Owen 於 2007-7-29 19:57 發表
我有睇.. 佢話原來全球有三種馬蹄蟹...

應該有四種:

Limulus polyphemus 美洲鱟: 分佈於北美洲西岸, 現存唯一生活在大西洋的鱟
Tachypleus tridentatus 中國鱟: 分佈於太平洋東岸, 日本至南中國海
Tachypleus gigas 南方鱟: 分佈於太平洋東岸, 南中國海至印尼、孟加拉灣
Carcinoscorpius rotundicauda 圓尾鱟: 分佈於太平洋東岸, 南中國海至孟加拉灣

太平洋三種鱟都曾在香港出沒.
但南方鱟好像已多年不見, 而圓尾鱟也越來越少
野外和食肆所見的大多是中國鱟.

鱟血的醫學用途發現源於五十年代一項關於美洲鱟疾病的研究
人們從鱟血中提取一種名為LAL的試劑, 用於測試毒素
在美國, 歐洲和日本, 注射藥物和疫苗已要求要通過LAL測試.
用於抽血的主要是美洲鱟和中國鱟. 其餘兩種的體型和數量都不適合作商業用途.
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-7-29 21:47

thanks. 我記錯定喇.
作者: little    時間: 2007-8-15 11:59

上年在荔枝窩都見到隻,  我想, 如果你認真在香港各區的沙灘慢慢找, 總會找到的.
其實我覺得馬蹄蟹都有D恐怖!
作者: 黑木厥    時間: 2007-8-15 23:01

horseshoe crab study? CITYU 的?
作者: 甲蟲    時間: 2007-8-16 18:26

長洲近碼頭的海鮮酒家常有馬蹄蟹出售。
作者: Mantis    時間: 2007-9-5 14:13

上年係鹿頸見過....
有好多狗果個位
作者: dreamcat    時間: 2007-9-29 19:39

今日大澳見到有人賣,
大嗰隻超過一呎,
其實活幾耐先有咁大隻呢

圖片: IMG_9706.jpg (2007-9-29 19:40, 177.48 K) / 該附件被下載次數 60

作者: Limlim    時間: 2007-12-31 11:19

昨晚在沙田石船晚飯
見到魚缸內有二隻
作者: abnormal    時間: 2008-2-1 17:07     標題: 回覆 #42 chickenold 的帖子

做左.....點解有d唔可以揀幾個既??
作者: chickenold    時間: 2008-2-1 18:18

QUOTE:
原帖由 abnormal 於 2008-2-1 17:07 發表
做左.....點解有d唔可以揀幾個既??

係呀... 有d set錯左, 本來應該可以答幾個答案
出左街改唔到lu...

作者: abnormal    時間: 2008-2-1 18:20     標題: 回覆 #44 chickenold 的帖子

係其他果到既請註明講左得掛.....我o係請註明打左落去......
作者: FaithForever    時間: 2008-2-3 23:13

曾經見過好多人响東涌泥灘掘蜆. 我就數唔到有幾多人......

應該都算係生態小災難. 响其中一家人收獲裡面見到一隻約 5 闊馬蹄蟹. 同佢地解釋返, 希望佢地俾佢一條生路, 跟住拎左去附近放生.

當時係 07 年 5 月 1 日.
作者: FaithForever    時間: 2008-2-3 23:25

好多人......

大約 5cm 闊......

作者: Sze    時間: 2008-2-4 00:53

QUOTE:
原帖由 FaithForever 於 2008-2-3 23:25 發表
好多人......

大約 5cm 闊......

未enable link! d相睇唔到!
作者: FaithForever    時間: 2008-2-4 08:38

Sorry, 點 enable link ?
作者: pseudk    時間: 2008-2-5 18:55

西貢個d Horseshoe Crab 係用黎吸引遊客架
一般唔會用黎賣/食用

吐露港沿岸 以前有好多馬蹄蟹 但而家已經唔多見喇
如果係做project 既 你不彷參考下Morton 既journal 喇
佢n 年前做過詳細既分佈同research
作者: chickenold    時間: 2008-3-9 01:26

QUOTE:
原帖由 Mantis 於 2007-9-5 14:13 發表
上年係鹿頸見過....
有好多狗果個位

你見到果隻有幾大?
作者: holacanthus    時間: 2008-4-5 00:55

家先醒起, 2003年夏在Morton 嗰PhD Christina (or Christine?  Forget) 帶路下, 在唔知上定下白泥有班傻人好輕易一個下晝就揾到16隻juveniles, 有D碗口大, 有D豉油碟咁大........

但上年年尾在上白泥, 小潮退時乜都揾唔到(可能season唔啱), 另2005夏在大嶼山水口大退時search咗好耐, 乜都無, 有個原居阿伯當時話已2,3年無見過了......
作者: lsp380    時間: 2008-4-5 02:21     標題: 回覆 #51 holacanthus 的帖子

今日O向長州見到兩隻訓O向到,有兩尺半長.

圖片: [仲生的] DSC_9573.JPG (2008-4-5 02:23, 66.59 K) / 該附件被下載次數 76

作者: holacanthus    時間: 2008-4-5 09:55

QUOTE:
原帖由 lsp380 於 2008-4-5 02:21 發表
今日O向長州見到兩隻訓O向到,有兩尺半長.

街市貨.....

個人認為近年horseshoe crab的數量急降同大陸經濟驣飛及overfishing有D關係, 近十年南海大陸漁船數量急升, 廣東人又乜都食, 大細通吃, 食到絕種為止, 好似野生黄花, 十年前重不太uncommon, 現在差不多無晒了, 大條的大陸抄到800蚊一斤........

但點解香港沿岸的juvenile 鱟都好似消失晒咁呢? 真係一個迷.

作者: chickenold    時間: 2008-4-5 14:35

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 2008-4-5 00:55 發表
家先醒起, 2003年夏在Morton 嗰PhD Christina (or Christine?  Forget) 帶路下, 在唔知上定下白泥有班傻人好輕易一個下晝就揾到16隻juveniles, 有D碗口大, 有D豉油碟咁大........

但上年年尾在上白泥, 小潮退時乜 ...

咁開心? d鱟仔係咪蒲晒響沙面?
我淨係搵到遺體

* 你係咪講緊Christine Lee?
作者: chickenold    時間: 2008-4-5 14:37

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 2008-4-5 09:55 發表
街市貨.....

個人認為近年horseshoe crab的數量急降同大陸經濟驣飛及overfishing有D關係, 近十年南海大陸漁船數量急升, 廣東人又乜都食, 大細通吃, 食到絕種為止, 好似野生黄花, 十年前重不太uncommon, 現在差不 ...

其實大陸有d城市都落o左禁令唔俾賣同吃
當然成效如何就唔知喇
作者: chickenold    時間: 2008-4-5 17:47

講開又講, 漁護署話香港有齊3種印度太平洋區既鱟
查實睇番文獻, 除左本土幾個零星報道之外
其他研究都指出南方鱟(Tachypleus gigas)最北都只係去到越南胡志明市
而九十年代啊Prof. Brian Morton既study都搵唔到
最近睇到一篇文章, 舉證左中國沿海應該無南方鱟既出沒
有時官方野都唔好信到咁足
作者: pseudk    時間: 2008-4-5 21:17     標題: 回覆 #56 chickenold 的帖子

我朋友見過...
作者: pseudk    時間: 2008-4-5 21:19

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 5/4/2008 00:55 發表

但上年年尾在上白泥, 小潮退時乜 ...

我係上白泥見過好多次, 識認佢地既腳印就好易搵到
作者: pseudk    時間: 2008-4-5 21:19

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 5/4/2008 14:37 發表

其實大陸有d城市都落o左禁令唔俾賣同吃
當然成效如何就唔知喇

廈門就一定有得賣同食.....
作者: chickenold    時間: 2008-4-5 22:37

QUOTE:
原帖由 pseudk 於 2008-4-5 21:17 發表
我朋友見過...

會唔會係中國鱟既幼體?
作者: chickenold    時間: 2008-4-5 22:38

QUOTE:
原帖由 pseudk 於 2008-4-5 21:19 發表
我係上白泥見過好多次, 識認佢地既腳印就好易搵到

近呢幾年都有?
作者: chickenold    時間: 2008-4-5 22:44

QUOTE:
原帖由 pseudk 於 2008-4-5 21:19 發表
廈門就一定有得賣同食.....

廣西北海市禁左, 起碼都有根據去查封, 當然做唔做就另一回事
作者: pseudk    時間: 2008-4-5 23:16

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 5/4/2008 22:37 發表

會唔會係中國鱟既幼體?

我諗佢幾comfirm 既 不過都係得一個record
作者: pseudk    時間: 2008-4-5 23:17

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 5/4/2008 22:38 發表

近呢幾年都有?

更正 我去個度應該係下白泥 不過上白泥都有
我一兩年前去架
作者: holacanthus    時間: 2008-4-6 00:42

係呀, Christine Lee呀.

言歸正傳, 問題係近年香港的juvenile都好似無晒咁, Morton嗰時同Christine Lee份report好似話大嶼山重有, 依家聽CityU班人講好似就嚟連白泥都就嚟保唔住.

大陸禁食?  哈哈哈哈....反應係大笑四聲.

作者: chickenold    時間: 2008-4-6 00:48

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 2008-4-6 00:42 發表
係呀, Christine Lee呀.

言歸正傳, 問題係近年香港的juvenile都好似無晒咁, Morton嗰時同Christine Lee份report話大嶼山重有, 依家聽CityU班人講好似就嚟連白泥都就嚟保唔住.

大陸禁食?  哈哈哈哈....反應係大笑四 ...

CityU同Morton搵到既數目已經爭好遠, 係唔同時令定方法問題就唔知喇

大陸唔係全國禁, 有無認真執法都係問題
不過有法點都好過無法, 起碼唔似我地咁畏首畏尾
作者: holacanthus    時間: 2008-4-6 00:53

可止畏手畏尾, 直頭係驚到縮X. (會否太粗俗?)
作者: pseudk    時間: 2008-4-6 00:57

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 6/4/2008 00:48 發表

CityU同Morton搵到既數目已經爭好遠, 係唔同時令定方法問題就唔知喇

大陸唔係全國禁, 有無認真執法都係問題
不過有法點都好過無法, 起碼唔似我地咁畏首畏尾 ...

下降左99%......
作者: holacanthus    時間: 2008-4-6 01:10

QUOTE:
原帖由 pseudk 於 2008-4-6 00:57 發表

下降左99%......

你講香港嘅juvenile數目!?

其實好奇, D juvenile 在intertidal zone 起碼stay好幾年, 香港又唔係特別多人捉, 佢地D位又唔係有大型污染, reclamation.  都唔知點解....
作者: chickenold    時間: 2008-4-6 01:19

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 2008-4-6 01:10 發表

其實好奇, D juvenile 在intertidal zone 起碼stay好幾年, 香港又唔係特別多人捉, 佢地D位又唔係有大型污染, reclamation.  都唔知點解.... ...

兩個數據比較係好誇張架
一係人為錯誤(大家做既野差唔多, 又唔似會)
一係冰封三尺非一日之寒, 有d野十幾年前已經變左
- 佢地生活周期咁長, 有問題可能潛伏好耐先見到, 例如不育... (純粹靠估)
作者: holacanthus    時間: 2008-4-6 01:40

QUOTE:
原帖由 chickenold 於 2008-4-6 01:19 發表

兩個數據比較係好誇張架
一係人為錯誤(大家做既野差唔多, 又唔似會)
一係冰封三尺非一日之寒, 有d野十幾年前已經變左
- 佢地生活周期咁長, 有問題可能潛伏好耐先見到, 例如不育... (純粹靠估) ...

我自己覺得overfishing捉晒D adult, 無adult 產卵, 自然無recruitment囉, 咁係灘上的走的走, 屎的屎, 咪又無晒囉.....

大陸依家好有錢, 乜都買, 乜都試, 加上漁船數目在近年增加好多好多好多......

最明顯overfishing例子係螺, 以前食跳螺東風螺架麻, 依家聽聞已好少了, 唯有連大隻嘅荔枝螺, 眼螺都唔放過, 我諗遲D要食periwinkle了.

作者: pseudk    時間: 2008-4-6 10:35

QUOTE:
原帖由 holacanthus 於 6/4/2008 01:10 發表

其實好奇, D juvenile 在intertidal zone 起碼stay好幾年, 香港又唔係特別多人捉, 佢地D位又唔係有大型污染, reclamation.  都唔知點解.... ...

其實係based on 佢地既field survey record
早幾年既報紙有新聞刊登過
作者: ivy_wonghy    時間: 2008-8-4 01:09

如果比我見到沙灘上有既話我一定會捉佢放入深水,費事有人發現佢捉黎食
作者: 丫強    時間: 2009-1-29 23:33

外型咁可愛..點食得落肚.
作者: MEMEME    時間: 2009-2-17 00:38

N年前屯門人工沙灘上發現過一隻死的
作者: dolphin-lover    時間: 2009-2-17 12:41

唔知你仲需唔需要這資料:
有朋友早兩日在流浮山見到魚缸內有馬蹄蟹
作者: Will    時間: 2009-8-13 01:29

麻煩各網友

我想問問香港海鮮店舖/海鮮酒家/街市,  邊度仲有賣 "成年的中國鱟 (最大個種)",  用lai 做學術研究的,  包括自然繁殖

我問過好多店舖, 都話呢排少左...
作者: abnormal    時間: 2009-8-13 01:39     標題: 回覆 #77 Will 的帖子

西貢嗰間嘢會唔會有呢?
晚晚放啲鱟出嚟擺
作者: Will    時間: 2009-8-14 13:28

個間唔賣俾人的...  他們用lai display and 俾人玩, so sad

其中一個最大的仲有蛋
作者: fung715    時間: 2010-3-4 21:38

曾經在橋咀見過成千上萬隻死c.
作者: shshihk    時間: 2010-4-20 20:57

我最近在XXXXX見到好多生存中的鱟
不過好細隻

作者: hongkongensis    時間: 2010-4-20 21:15     標題: 回覆 #81 shshihk 的帖子

生的話, 最好不要post地点, pm好了.
作者: shshihk    時間: 2010-4-21 00:22

QUOTE:
原帖由 hongkongensis 於 2010-4-20 21:15 發表
生的話, 最好不要post地点, pm好了.

現在地點打格仔了XDDD

認真說,它們真的很特別
作者: Will    時間: 2010-4-22 03:22

由其是發現野生的幼鱟的LOCATION唔好寫出LAI,  俾人睇到會捉去賣...

之前在魚街見有一商店賣美洲鱟...
作者: kaiserX    時間: 2010-4-26 01:06

野外地方 咁耐我都係見過2次 (唔計屍骸)
都係圓尾鱟來
作者: 獵隼    時間: 2010-4-26 20:00     標題: 回覆 #85 kaiserX 的帖子

我見親都係三角尾,圓尾仲未找到..........。
作者: hongkongensis    時間: 2010-4-26 22:40     標題: 回覆 #86 獵隼 的帖子

去唔啱地方同生境.
作者: 獵隼    時間: 2010-4-26 23:14     標題: 回覆 #87 hongkongensis 的帖子

只是運氣問題...........
作者: Will    時間: 2010-4-28 00:11

想見中國鱟同圓尾鱟bb,  在香港水域暫時仲可以搵到的...  (我仲知邊度最多圓尾鱟, 邊度最多中國鱟,  基於保育工作關係)
但遲下就... 唔知啦~
作者: hongkongensis    時間: 2010-4-28 12:56     標題: 回覆 #88 獵隼 的帖子

我都未見過圓尾, 但我準確知道边度边种生境有, 我費事揾啫.
作者: ken950    時間: 2010-5-22 20:28

[img][/img

上星期見到, 約10 隻, 都是 3 角尾 , 同係 雌性的.
作者: Will    時間: 2010-5-22 21:18

你睇到的幼鱟...  仲未分性別的...
作者: ken950    時間: 2010-5-22 21:31     標題: 回覆 #92 Will 的帖子

原來係咁, 多謝指教
作者: Will    時間: 2010-5-23 15:36

在泥灘上搵到的都是幼鱟居多,  仲未分到係男仔OR女仔; 而分到個D, 多數已經游返淺海區,  好難搵返~

但有緣的話,  可以搵到成年鱟的
作者: Eagle    時間: 2013-11-19 17:25

86-89年在內地水東港有大量野生鱟入饌, 唔好食, 味道不及蟹, 鱟卵的味道亦不太好吃, 是污染令鱟數目大減.

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0