標題: 數毛相製作方法 [年少無知] [打印本頁]

作者: richome2    時間: 2012-2-7 18:27     標題: 數毛相製作方法 [年少無知]

最新數毛相製作方法,首先要一部電話+一個咖巴,之後放入草叢內播雀仔叫聲,之後就可以等雀出現!

又有一班啊叔,大大聲播雀仔聲等雀出現,仲分享用邊部電話可以播得夠大聲,唔怪得大埔滘滿是雀仔聲,
點解我見唔到雀仔咖? 因為人工造出來的呢!

點解香港會咁咖?

***** 請不要再播雀仔聲LA,好煩的呢! *******

作者: BWA    時間: 2012-2-7 20:36

QUOTE:
原帖由 richome2 於 2012-2-7 18:27 發表
最新數毛相製作方法,首先要一部電話+一個咖巴,之後放入草叢內播雀仔叫聲,之後就可以等雀出現!

又有一班啊叔,大大聲播雀仔聲等雀出現,仲分享用邊部電話可以播得夠大聲,唔怪得大埔滘滿是雀仔聲,
點解我見唔到雀仔咖? 因為人工 ...

有冇影相,貼出來畀大家見識下。
作者: richome2    時間: 2012-2-7 20:41

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2012-2-7 20:36 發表

有冇影相,貼出來畀大家見識下。

係有的! 不過不想公開,只希望見到E 個POST 的人以後不再做便可以LA!

另外本人已去信漁農自然護理處,希望當局知道有此事情發生, 更加希望當局可以推廣愛護雀鳥!

作者: richome2    時間: 2012-2-7 20:50

其實當事人是知道自己的行為是不正確,見佢鬼鬼祟祟咁做! 但為何又要做呢?

但果班啊叔就更加好似無問題咁大聲討論,我就真係覺得好灰!
作者: BWA    時間: 2012-2-7 21:14

QUOTE:
原帖由 richome2 於 2012-2-7 20:50 發表
其實當事人是知道自己的行為是不正確,見佢鬼鬼祟祟咁做! 但為何又要做呢?
但果班啊叔就更加好似無問題咁大聲討論,我就真係覺得好灰! ...

有圖為證,有相有更大阻嚇力,
出相可以好似報紙咁將眼打格。
作者: richome2    時間: 2012-2-7 21:20

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2012-2-7 21:14 發表

有圖為證,有相有更大阻嚇力,
出相可以好似報紙咁將眼打格。

因為在場不是個個都有播聲! 佢可以說佢只係影! 有D 人是將播放器放在衣袋內,在沒有充足證據下是不可出相!
我只想公開事件,希望大眾可以理解什麼事情是不應該做!
作者: BWA    時間: 2012-2-7 21:46

同意你的做法!
作者: seibuhk    時間: 2012-2-7 22:02

請問 小鱗胸 係唔係今日其一 (放聲人) 的target ??
作者: richome2    時間: 2012-2-7 22:09

QUOTE:
原帖由 seibuhk 於 2012-2-7 22:02 發表
請問 小鱗胸 係唔係今日其一 (放聲人) 的target ??

不清楚! 我沒有走進人群內!
作者: seibuhk    時間: 2012-2-7 22:20

謝 ! 我都係 係 第2到睇到完全無遮日光日白的............ 心感奇異
作者: zaku0328    時間: 2012-2-7 23:10     標題: 回覆 #1 richome2 的帖子

This city is dying!
作者: seibuhk    時間: 2012-2-7 23:13

(我個人意見) 而家俾分呢到 d  post 真係要好小心..........
作者: richome2    時間: 2012-2-7 23:21

QUOTE:
原帖由 seibuhk 於 2012-2-7 23:13 發表
(我個人意見) 而家俾分呢到 d  post 真係要好小心..........

無錯! 比分前要三思!
作者: seibuhk    時間: 2012-2-7 23:24

但 俾左出去........無得收返.......
作者: DavyLam    時間: 2012-2-8 02:50

內心一直對用聲引鳥存着疑問,本人覺得一切人為的引鳥方法,也會對大自然有或多或小影響。餵雀當然不可原諒,但多年觀鳥,看到很多觀鳥老手也用放聲的方法引鳥,令我疑惑了。

尚記得鳥會資深鳥友Mike Kilburn在一次台灣觀鳥之旅中,也講及拍鳥過程中,由導賞員放聲引鳥,還說很有效。詳情在香港觀鳥會(會員通訊213期pg.30-31) 當時我心想,如鳥會和Mike也覺得沒問題,刊登在會員通訊,可能是我多慮了。但我始終也過不了自己,用這方法觀鳥。

今天鳥友們提起此方法,又勾起我內心的疑問了。本人人微言輕,希望資深的鳥友們可向鳥會求証,鳥會對放聲引鳥的立場,解開我內心的疑惑。謝謝!
作者: 雀仔To    時間: 2012-2-8 11:52

依家已經係繁殖期,播聲對雀既影響可以好大
作者: d_jacky    時間: 2012-2-8 12:41

1. 放鳥音為一種工具, 大家先理解為何鳥音可以引到隻雀出黎.
2. 距離多遠, 人數
3. 什麼時間播, 播幾長, 有冇濫用?
4. 如果不停咁播鳥音, 亦會對其他人做成困擾.
# 我有時會跟住D 雀聲去搵. 試過跟聲行, 最後係搵到個播音人.....  真冇引!

如果大家真的喜歡鳥, 想想以上幾個問題. 放鳥音有否不良響. 應否繼續.

大家真的摸不著頭腦, 可以先看看對岸的看法.
http://rostratula.blogspot.com/2011/04/blog-post_24.html

###### 以下是文中引述黑皮皮前輩的看法 ######

最後,如果有人的確不知道放鳥音引誘鳥出現會對鳥類造成多大的干擾,這裡引述自然攝影中心黑皮皮(blackpipi)前輩曾在2004年7月10日發表於DC View上的文章:
「拍拍鳥騙騙他們?放鳥聲錄音帶的影響可不是這麼簡單。
歐美國家也會放鳥聲錄音帶誘鳥來欣賞或是拍照,但是偶一為之,而且不被允許在繁殖期間使用,因為:

一、還沒配對的鳥,可能會被聲音引誘來,但是又看不到可以配對的對象,如果放的時間又長,不僅耗費該鳥的體力,甚至會造成牠的判斷錯誤,誤以為附近有一隻異性可以配對而錯過繁殖的時機。

二、已經配對或還沒配對的雄鳥,聽到錄音帶聲音,雄鳥會出來宣示領域,向這個不存在的敵人示威,你放多久的錄音帶,他通常就跟你回應多久。時間一長,他耗費的體力與暴露在天敵威脅的時間越多,對他是一種非常大的威脅-尤其是隱蔽的鳥種。

三、開始有卵或是幼鳥孵出的鳥,為了保護自己的小孩,聽到鳥聲錄音帶也會出來迎戰或是試圖誘敵遠離巢位,除了親鳥暴露在危險中、體力消耗過多,幼鳥被餵食的次數勢必也會減少,這對需要不斷進食的幼鳥又是導致死亡的危機之一。
這些種種,都是國外已經知道對鳥類繁殖的影響,所以不允許在繁殖期做這種事情。

現在是七月,正是野鳥繁殖的高峰期,這些人做這種事情不該被批判?」
作者: DavyLam    時間: 2012-2-8 22:48

QUOTE:
原帖由 d_jacky 於 2012-2-8 12:41 發表
1. 放鳥音為一種工具, 大家先理解為何鳥音可以引到隻雀出黎.
2. 距離多遠, 人數
3. 什麼時間播, 播幾長, 有冇濫用?
4. 如果不停咁播鳥音, 亦會對其他做成困擾.
# 我有時會跟住D 雀聲去搵. 試過跟聲行, 最後係搵到個 ...

Jacky師兄,可否把見解放到鳥會?樣大家知道放聲引鳥對大自然的影響?謝謝你的分享。

作者: d_jacky    時間: 2012-2-9 13:47

唔POST 鳥會啦,  陣間又有D 偉人走出黎說三道四, 污染鳥會FORUM.

講真FULL GEAR 上山/外出搵雀, 影相,  好多時都係運吉而回, 就算影到又唔一定靚位同影得好, 真係唔好受架. 不過就係咁D 相先珍貴,係咁先好玩!

只怪而家D 人太濫, 好學唔學, 選易不選難!
作者: richome2    時間: 2012-2-9 14:00

QUOTE:
原帖由 d_jacky 於 2012-2-9 13:47 發表
唔POST 鳥會啦,  陣間又有D 偉人走出黎說三道四.

講真FULL GEAR 上山/外出搵雀, 影相,  好多時都係運吉而回, 就算影到又唔一定靚位同影得好, 真係唔好受架. 不過就係咁D 相先珍貴,係咁先好玩!

只怪而家D 人太濫,  ...

愛護雀鳥是要付出,我同你一樣成日食白果,如果真係想易影到雀就一早加入O左 XXX 行列,
所以自己D相都覺得好真貴咖,要有雀運先影到!
作者: garytse    時間: 2012-2-9 14:55

我覺得最重要係..... 學習運桔、食蕉, 亦能自得其樂, 善哉善哉
作者: lee_yat_ming    時間: 2012-2-10 09:48

我覺得, 鳥攝之樂,

在於大家偶遇的驚喜. (知道原來香港都有這種雀, 能夠自由自在的生活, 而吾需要去大鳥籠, 去海水公園去睇, 更吾係影完一大堆連自己都吾知係咩,又吾查, 只係知佢係雀的雀)
在於每年都能重遇"舊友", 知道它們都能平安生活. (佢地的生境沒有受到破壞), 知道佢地的數量有所增加(吾係因為其他的生境遭到破壞而被逼遷),
在於經過失敗->思考, 從而去改善自己的攝影技巧(而吾係只會花錢去買神兵利器, 而影番嚟一大堆OUT FOUCS/景深過淺,仲要沾沾自喜的相)
在於你影吾到之時, 你去了解雀仔的習性, 從而改善自己的等待方法---(明明亞洲的雀, 因為人類對它們的偒害太大而特別怕人. 你仲要一見到人影就衝埋去, 係都要有咁近行咁近, 仲有等待時大聲吹水, 想人地吾走都幾難)

而得來的作品.

作者: LLouis    時間: 2012-2-25 00:53

QUOTE:
原帖由 lee_yat_ming 於 2012-2-10 09:48 發表
我覺得, 鳥攝之樂,

在於大家偶遇的驚喜. (知道原來香港都有這種雀, 能夠自由自在的生活, 而吾需要去大鳥籠, 去海水公園去睇, 更吾係影完一大堆連自己都吾知係咩,又吾查, 只係知佢係雀的雀)
在於每年都能重遇" ...

正確,現在去影相好似有個不成文的風氣。
就是一定要有頂級器材,300mm, 400mm, 500mm, 600mm, 800mm 鏡頭沒有其中一件也不可以影

但我的觀察是那些人多數是 (不全是) 只依賴器材的低技術攝影人仕。雀鳥生態、環保生活對他們來說遙不可及。

雖然我自己最近也買了 400鏡頭,我依然覺得之前用 DC (CANON SX40) 令我多機會學習鳥類生境、練習攝影技巧,而非吹噓器材
作者: Megatron    時間: 2012-2-25 10:07

食得起白果, 先有影得到既喜悅....咁既能耐都無......失敗
作者: Megatron    時間: 2012-2-25 10:12     標題: 回覆 #23 LLouis 的帖子

3 4 5 6 8 的確有優勢, 用都係增加成功率無可厚非, 不過學你話是解影自然既唔知天時, 唔識地理, 唔明雀性就盲目講幾多百幾多百, 連拍幾多張幾多張只係一班人影我影既影相佬....又唔係科研,靠放虫放聲... 影出黎同去雞欄影雞有咩分別?!
作者: richome2    時間: 2012-2-25 12:19

QUOTE:
原帖由 Megatron 於 2012-2-25 10:12 發表
3 4 5 6 8 的確有優勢, 用都係增加成功率無可厚非, 不過學你話是解影自然既唔知天時, 唔識地理, 唔明雀性就盲目講幾多百幾多百, 連拍幾多張幾多張只係一班人影我影既影相佬....又唔係科研,靠放虫放聲... 影出黎同去 ...

你的比喻真係好生動,‘影出黎同去雞欄影雞有咩分別’, 下次見到數毛相要問佢 ‘影雞啊?’  
作者: garytse    時間: 2012-2-25 22:29

QUOTE:
原帖由 Megatron 於 25-2-2012 10:07 發表
食得起白果, 先有影得到既喜悅....咁既能耐都無......失敗

對於有的味覺失調嘅人黎講,白果嘅苦味係一種莫大嘅痛苦
作者: Megatron    時間: 2012-2-25 23:22     標題: 回覆 #27 garytse 的帖子

影雀係唔生仔的....包生仔請去動物園.....

而且....我影雀無咩特定野一定要影到, 咩雀都影得餐死! 想影既就有, 但想唔等於只影佢, 唯有學多D 果款野既慣性, 盡良精良D器材, 成事在人....

至於放虫....有D違反自然, 我自問做唔出....或者咁耐都影唔到靚imperial eagle 既我就係無放過野... 下個冬天要試下買隻白兔入米埔試下.....

作者: Megatron    時間: 2012-2-25 23:23     標題: 回覆 #26 richome2 的帖子

數毛MA....影條雞毛掃其實都得既
作者: garytse    時間: 2012-2-25 23:30

QUOTE:
原帖由 Megatron 於 25-2-2012 23:22 發表

佢地唔只要包生仔,仲要包埋養大佢...
作者: richome2    時間: 2012-2-25 23:42

QUOTE:
原帖由 Megatron 於 2012-2-25 23:22 發表

而且....我影雀無咩特定野一定要影到, 咩雀都影得餐死! 想影既就有, 但想唔等於只影佢, 唯有學多D 果款野既慣性, 盡良精良D器材, 成事在人....

至於放虫....有D違反自然, ...

西利! 白兔引猛禽!
作者: Megatron    時間: 2012-2-26 00:55     標題: 回覆 #31 richome2 的帖子

人地放虫引細雀...imperial 咁大隻係要落D本....
作者: LLouis    時間: 2012-2-26 02:26

好呀好呀,一於放 d 兔仔,狗仔,老鼠全個香港四圍走,引曬所有猛禽日日食唔停,咁到時各種猛禽分佈成個香港! 爽呀!

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0