標題: [Other] 該不該旗幟鮮明地反對誘拍? [打印本頁]

作者: Sze    時間: 2012-3-2 03:11     標題: 該不該旗幟鮮明地反對誘拍?

好一句:好人會死的(包括心死),他堅持不到壞人自相傷害的那天。所以,要有規矩,保障好人的權益。這規矩同時約束了好人,但目的就是不能讓好人堅持不住而淪為壞人。
這就是我堅持要做潑婦的原因,只因我不想見到好人都給壞人蝦死!

該不該旗幟鮮明地反對誘拍?
http://blog.sina.com.cn/s/blog_53a0702201012j8z.html
作者: chuiying    時間: 2012-3-2 21:06

"一個鞋匠用紙殼做假皮鞋,獲利了,沒人管他,就有人效仿,做假藥,牛奶摻什麼,等等,都賺錢了。可後來鞋匠的兒子喝牛奶死了,奶廠老闆娘吃假藥病更重了,造假的危害落到了造假者的身上。"

I like this saying of the vicious cycle.
睇雀唔可以妥協, 個陣見龍友影紅喉姬鶲真係想一腳踢散個盆景
作者: richome2    時間: 2012-3-2 21:27

QUOTE:
原帖由 chuiying 於 2012-3-2 21:06 發表
"一個鞋匠用紙殼做假皮鞋,獲利了,沒人管他,就有人效仿,做假藥,牛奶摻什麼,等等,都賺錢了。可後來鞋匠的兒子喝牛奶死了,奶廠老闆娘吃假藥病更重了,造假的危害落到了造假者的身上。"

I like this saying of the vici ...

有個盆景咪清楚知道邊D係壞人,奇怪地壞人會出證據話比人聽自己是壞人,就證明壞人不知道自己是壞人,
同唐生自己走出來爆有女人一樣,其實係個蠢人!
作者: garytse    時間: 2012-3-2 22:56

因為壞人心底裡根本唔會認為自己係壞人
作者: UCLA    時間: 2012-3-2 23:36

QUOTE:
原帖由 chuiying 於 2012-3-2 21:06 發表

I like this saying of the vici ...

最後有無一腳踢散個盆景  如果無  請問點解呢 ??
作者: BWA    時間: 2012-3-3 08:51

QUOTE:
原帖由 UCLA 於 2012-3-2 23:36 發表

請問點解你覺得要踢散個盆景呢?

作者: UCLA    時間: 2012-3-3 19:30     標題: 回覆 #6 BWA 的帖子

我都想知    lee 句說話係chuiying 講

"睇雀唔可以妥協, 個陣見龍友影紅喉姬鶲真係想一腳踢散個盆景"
作者: BWA    時間: 2012-3-3 19:50

QUOTE:
原帖由 UCLA 於 2012-3-3 19:30 發表
我都想知    lee 句說話係chuiying 講
"睇雀唔可以妥協, 個陣見龍友影紅喉姬鶲真係想一腳踢散個盆景"

我諗呢個係一般「傳統」觀鳥者嘅自然反應,
不過心中想嘅唔一定要做出來,
君子動口不動手,
尤其係對待某類攝影人仕。

如果係你你又會唔會想出腳呢?
作者: UCLA    時間: 2012-3-3 20:11     標題: 回覆 #8 BWA 的帖子

我對誘拍保持中立 一定唔會出腳  你咕自己係邊個   唔中意  便行開

請各位拍友凡事平常心  無須咁激動  影相姐  何必呢  咁 做人都開心D
作者: BWA    時間: 2012-3-3 20:19

QUOTE:
原帖由 UCLA 於 2012-3-3 20:11 發表
我對誘拍保持中立 一定唔會出腳  你咕自己係邊個   唔中意  便行開
請各位拍友凡事平常心  無須咁激動  影相姐  何必呢  咁 做人都開心D

想出腳係覺得不合理,
等於見到街上有人隨地大小便,
總會有點不快,好難會令自己開心。
作者: UCLA    時間: 2012-3-3 20:24     標題: 回覆 #10 BWA 的帖子

誘拍 與 隨地大小便不可相題並論

就算見到別人隨地大小便  你又想點做

請勿過火

作者: BWA    時間: 2012-3-3 20:34

QUOTE:
原帖由 UCLA 於 2012-3-3 20:24 發表
誘拍 與 隨地大小便不可相題並論

就算見到別人隨地大小便  你又想點做

請勿過火

誘拍與隨地大小便當然不同,
但是個人覺得有很多相似地方,
也不要求人人認同。

見到有人隨地大小便,
我會拍下來公開。
作者: richome2    時間: 2012-3-3 21:17

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2012-3-3 20:34 發表

誘拍與隨地大小便當然不同,
但是個人覺得有很多相似地方,
也不要求人人認同。

見到有人隨地大小便,
我會想拍下來公開。

BWA 兄,人地都講對誘拍保持中立,再講不喜歡有人想一腳踢散個盆景,
如果是愛鳥之人會不會反駁,即係已經表明身份,再望一望個註冊日期,
已經擺明車馬,再同佢講都多餘!
作者: UCLA    時間: 2012-3-3 21:18     標題: 回覆 #13 richome2 的帖子

想睇下點樣一腳踢散個盆景

已經擺明車馬,再講都多餘

作者: Sze    時間: 2012-3-4 02:24

QUOTE:
原帖由 UCLA 於 2012-3-2 23:36 發表

說話技巧之中有一種叫比喻法,
是用一些有形的東西去形容一些無形的東西。
嬲怒是一種無形的感覺,
chuiying只是用了一個有形的動作:"一腳踢散個盆景"
去比喻佢有幾嬲怒。

但用作比喻的事/動作不一定是要發生,
例如:人們常說的嬲到爆炸,
難道個人真的會爆炸嗎?
如果你仍是不明白的話,
請找些教中文寫作的書參考。

你立場如何,是中性,還是沒有立場,那是你個人問題。
正如你在Reply#9所說的:" 唔中意  便行開"
如你唔喜歡看見別人的立場,你也可以行開,
這裡沒有人會阻你,亦沒有人會留你,
甚至你希望我送你一程的也沒問題。

另外,請留意,這裡留言的版友很多也不是純粹只是拍友,
很多版友除了拍照外,亦會關心身邊的野生動物及我們的環境,
所以你Reply#9的那句:"請各位拍友凡事平常心  無須咁激動  影相姐  何必呢  咁 做人都開心D",是不適用的。
因為一,我們不是純粹的拍友,不會單單為拍到幅相就開心,
二,我們見到我們關心的朋友(野生動物)俾人攪又點可能開心?又點可能不忿怒?

不過睇你係呢度同鳥會forum的留言,我想你跟我們也不會是同道人,
我諗你呢世都不會明白我地諗咩野,所以我也不會再跟你多作解釋。
作者: Megatron    時間: 2012-3-4 19:33

應該公開反對,

但唔應該使用暴力,  社會講法治, 唔係以暴易暴! 而且佢地係唔係犯法我地無權判決, 都無權執行任何懲罰, 最多報漁農處。

如果鳥會都認為有問題. 就應該公開譴責。 唔係講有人, 係講明幾時幾月幾日邊度既公開譴責 (最好有相)。
唔單係FORUM 連會員通訊,正式刊物都要有關既守則同譴責。更應該出一張offical 公告反對LEE種行為。

鳥會清楚表明反對立場, 唔係就咁左講一下右講一下, 或者FORUM開戰, 咁係無意思的。

10個觀鳥,影雀既其實對大自然都唔係professional 以一個專業團體既名義 應該可以阻止到好多, "跟風"行為

作者: richome2    時間: 2012-3-4 20:02

漁農處都出O左公告表明立場,如果有人不同意,只係佢個人問題!有法不依難道要人讚好
作者: d_jacky    時間: 2012-3-4 20:37

要表明立場!應不時宣傳誘拍是會影響鳥的, 是不好的!觀鳥/鳥攝要既係耐心, 要學習亦要運氣。

###
我地出去影既係野鳥, 影到食麵包蟲食到唔怕人既雀, 有意思嗎? 出術既,黑心既! 放蟲人你地去植物公園影好過啦,

###
D雀唔係得星期六/ 星期日先比人誘拍。
隻雀特別D , 日日都有人去放蟲! 唔係一/二十分鐘既時TIM!

放得蟲, 仲要企到近一近。台灣係咁, 香港都係咁。SET 景又用針, 又用wire 去固定蟲仔。有雀食到唔怕人, 改變搵食習慣。  放蟲既人仲覺得冇野! 面皮真厚。

###
最後要小心點, 不要做出不合法既事。小心個人安全。我知道以前有人比放蟲既人凶過, 如果發生碰撞就可怕了。

而家AFCD 都出左告示, 放蟲人, 回頭是岸呀
作者: Sze    時間: 2012-3-5 00:12

QUOTE:
原帖由 Megatron 於 2012-3-4 19:33 發表
應該公開反對,

但唔應該使用暴力,  社會講法治, 唔係以暴易暴! 而且佢地係唔係犯法我地無權判決, 都無權執行任何懲罰, 最多報漁農處。

如果鳥會都認為有問題. 就應該公開譴責。 唔係講有人, 係講明幾時幾月幾日邊度既公開譴責 (最好有相)。
唔單係FORUM 連會員通訊,正式刊物都要有關既守則同譴責。更應該出一張offical 公告反對LEE種行為。

鳥會清楚表明反對立場, 唔係就咁左講一下右講一下, 或者FORUM開戰, 咁係無意思的。

10個觀鳥,影雀既其實對大自然都唔係professional 以一個專業團體既名義 應該可以阻止到好多, "跟風"行為

Megatron! 你說的我好認同, 我亦好想咁做, 可是我只是一個小薯仔,在Forum抗爭暫時是我唯一可以做的事。
作者: Megatron    時間: 2012-3-5 00:52     標題: 回覆 #19 Sze 的帖子

你唔係小薯仔呢, 年年都有觀鳥班, 係最好傳播LEE個迎訊息, 比多D觀鳥, 影雀既人知道咁係"錯"既

一個主流思維之所以係主流, 就係越多人知越多人同意就可以發揚光大。

都咁講, 近年影雀大行其道 但10個觀鳥, 影雀 9個都唔係大自然專業 (包括我),  觀鳥班可以傳訊"反對誘拍"LEE個訊息 ! 衰D講一張白紙! 你話係就係GA LA , 因為你pro過佢 MA
加埋1傳10 10傳100 影響力相當大!  ( 人類既基礎教育都係咁...細細個教你要守法律大個先會知守法)

講到尾"誘拍"既人肯落手落腳既唔多, 大都係"跟風" 只要做到風氣一定可以減少發生。`

老實講踢散佢我真係唔同意, 因為咁只會比人口實之餘, 新人印象輸哂,  分分鐘打大交實在係唔值得!  ( 但唔覺意當睇唔到咁搞破壞另計, 比人發現記得講對唔注同扮唔知)

作者: chuiying    時間: 2012-3-6 01:23

無諗過一句感想會發到咁大, 阿sze明白我的用意
我係想, 但無做出黎, 因為佢地係我做野的田set景加擔晒露營椅
當時我好忙, 但係心有不憤
當中有個拍友仲問我係唔係阻住我做野, 我都算啦, 見佢地影1-2個鐘都收手
不過個次我記得佢地無放虫, 淨係俾隻鶲企樹枝

大不了口頭講, 如果動粗/武, 可能俾咁多大炮fing親我, 實要入廠
作者: chuiying    時間: 2012-3-6 01:36

同埋咁大個人都應該識分自然同人工

做乜要做相機的奴隸

影得唔好就轉target或者練習下攝影技巧

set 景都算(最好唔好), 千奇唔好放蟲+魚絲+針, 真係會傷害到隻雀, 如果係育雛的父母好可能會一屍四命, BB無父母照顧好易餓死
作者: chiunie    時間: 2012-3-8 20:10

雖然我只是新仔一名,但是各位師兄的意見是非常正確的!!! 影鳥的目的是要保護大自然,而不是破壞!!! 請那些為了影漂亮的相片而不惜工本誘鳥的人們,不要將你們的劣作放在我們的論壇裡!!! 這裡不歡迎!!!
作者: SIUFA    時間: 2012-3-9 11:27

>那些為了影漂亮的相片而不惜工本誘鳥的人們,不要將你們的劣作放在我們的論壇裡!!! 這裡不歡迎!!!

CAN'T AGREE ANY MORE!

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://www.hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0