HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助
標題: 鳳園失守
mathew
成蟲

UID 370
Total 2523
精華 0
積分 20609
種子 20609
花蜜 2502
閱讀權限 60
註冊 2006-11-17
Pri. Camera:  Nikon
來自 鏡花緣
狀態 離線
鳳園失守

長實大埔鳳園補價逾32億 每呎補價2800元(明報)
09月 18日 星期二 05:10AM【明報專訊】[url=]長實    [/url](0001)昨表示,[url=]大埔    [/url]鳳園大型住宅發展項目已正式與政府達成補地價協議,每呎樓面地價2700至2800元,以可建樓面約120.85萬方呎計算,補地價金額逾32億元。連同這宗補價加上昨日賣地,本年度至今確認會入帳的地價收入已超過410億元,財政預算案的地價收入預算385億元,提早超過半年達標。

政府今年地價收入已超標

若加上下月15日拍賣的惠福道地皮,市場估值最少約30億元,會將地價收入推高至440億元水平。測量界估計明年3月31日前,本年度地價收入極有機會逼近97/98年度的535億元。

長實執行董事吳佳慶昨天透露,集團已正式接納政府批出鳳園的補地價金額,每方呎樓面2700至2800元。資料顯示,鳳園項目是長實現時與政府洽談補地價項目中最大規模之一。該項目位於大埔汀角路以北,分佈鳳園路兩旁,佔地約197.73萬方呎,04年8月獲城規會批准興建12幢17至28層高住宅,可建總樓面約120.85萬方呎,提供1860伙及432個私家車位。

上述鳳園項目住宅發展的地積比率約為0.6倍,當中約100萬方呎用地,將作果園及苗圃等發展。由於鳳園是全港錄得最多蝴蝶種類的地點,至今累積記錄高達180種,城規會規定發展商在發展土地時,必需要有一道長100米距離的緩衝區。

Olympus C750, TG-5, Sony QX10
Nikon D70s/D7000/P950, AF Micro 60mm f/2.8D, AF 35mm f/2, AF 70-300mm f/4-5.6D, AFS 300mm f4, Kenko Extension Tube
討論野生植物為主
頂部
獵隼
蟲后

UID 315
Total 5482
精華 3
積分 26181
種子 26181
花蜜 4645
閱讀權限 60
註冊 2006-10-29
Pri. Camera: 
來自 沙田區
狀態 離線
到時業主住客話蚊太多,咪一樣落藥去殺......殺......殺.............!

昨天亞邊個話齋殺錯萬隻都不要放過一隻
頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
註冊 2007-7-10
狀態 離線
5年前都知到有今日
頂部
alta
幼蟲

UID 1558
Total 455
精華 0
積分 735
種子 735
花蜜 415
閱讀權限 30
註冊 2007-7-3
狀態 離線
再多五年鳳園會唔會好似樓下公園仔咁,周圍都係樓呢..
另外入鳳園條路個實驗農場其實係咩黎?希望果度唔會遲下又用黎做d咩野大規模發展啦,,
頂部
SimFish
義務一級版主
保護海洋

UID 759
Total 5594
精華 9
積分 38428
種子 38428
花蜜 4929
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
28層高的樓群,
得100米距離邊算係緩衝呀 ?
有咩研究支持呀?
劉翔眨下眼都跑左過去啦!
到時學獵隼話齋, 一有蚊又周圍噴藥,整lee整lo,
加埋人多車多,
鳳園肯定玩完。
有冇人抗議呀?

頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
註冊 2007-6-12
狀態 離線
究竟d大財團要揾幾多錢才收手.

頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #5 SimFish 的帖子

還有SSSI和"保育區", 鳥語花香, 都可以幫助sell樓
頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6689
精華 0
積分 24351
種子 24351
花蜜 6192
閱讀權限 60
註冊 2006-11-14
Pri. Camera:  Canon
狀態 離線
極之可惜....

特別神經郊遊相簿
http://www.flickr.com/stevensandjennifer

特別神經語錄:
望多 D 天 ... 無論日與夜 ..
總會遇見新奇事!!!!!!  
頂部
littlelittle
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
註冊 2006-8-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sttsim 於 2007-9-18 09:35 發表
還有SSSI和"保育區", 鳥語花香, 都可以幫助sell樓

到時啲樓會唔會叫"蝶趣山莊、蝶舞軒...",以突出佢哋有個好多蝴蝶嘅後花園,幫助促銷?已毁人家園,就唔好再用人哋名義黎做招牌囉!

嗰幾十億會唔會攞啲出嚟保育鳳園蝴蝶?嗰啲錢都係蝴蝶用兄弟嘅命換翻嚟嘅!
頂部
tigger_erica
幼蟲

UID 158
Total 158
精華 0
積分 939
種子 939
花蜜 158
閱讀權限 30
註冊 2006-8-21
狀態 離線
小白鷺餐廳 翻版

頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
遲D 仲有豐樂圍, 南生圍.....
頂部
punhm
蟲卵

UID 562
Total 45
精華 0
積分 88
種子 88
花蜜 44
閱讀權限 20
註冊 2007-1-22
狀態 離線
SSSI和"保育區會吾會就咁玩完呢?

正正就係人類一邊話保育,一邊繼續破壞自然.

都係等無曬人類自然就可能可以重生了
頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
狀態 離線
回覆 #10 tigger_erica 的帖子

同意, 本身那兒有很多白鷺, 許多我喜愛的地方都被遭塌
頂部
剎那
成蟲

UID 900
Total 2099
精華 0
積分 15297
種子 15297
花蜜 2018
閱讀權限 60
註冊 2007-4-4
來自 香港
狀態 在線
面對呢D野 特別感到無力...
頂部
passerby-b
蟲蛹

Macro Team 180  
UID 352
Total 1271
精華 1
積分 31900
種子 31900
花蜜 1247
閱讀權限 70
註冊 2006-11-13
狀態 離線
d幾年都好少咁"興" 因為已經麻木哂
d人係咪痴咗呢,香港係唔係重需要咁多樓呢,重係咁起樓,有冇搞錯
嗰d話香港要有一千萬人,有冇腦呢?一千萬人?搭地鉄都迫到暴動啦
嗰d話發展同保育可以一齊ge,又袋咗幾多錢落袋呢,我聴有人講,話係米埔起屏風樓,都唔影響d猛禽,你話點頂

都係冷靜d 唔好用d咁暴力ge語言,人哋大把水,走泥告我一狀,真係唔得掂
我睇我d影蝶架生,兩三年後,可以賣哂去(睇有冇人儍得可以,接下d冇乜用ge架生)到時就係繼幾年前,我d天文儀器大移民之後,我人生另一大損失
唔好話我想得灰,好快有人會提出發展埋香港ge最後遺產,就係d交野公園,又會有人話,香港d交野公園面積咁大,少d對生態都唔會有影響,我哋應該保育同發展一起進行
頂部
alanzaku
蟲蛹

UID 117
Total 1108
精華 0
積分 2772
種子 2772
花蜜 1038
閱讀權限 50
註冊 2006-7-15
狀態 離線
香港無樓既人係需要樓
但係起既樓根本就唔係比呢班人住(例如︰我)
經濟好左又話有需求,轉頭經濟差番,唔同拆番d樓?

其實香港係唔係真係有城市規劃?
鳳園之所以特別,是因為它是在一個山谷中
還有鳳園原本的老圍、麥屋的傳統村落景觀
城規會有無諗過廿幾層的大廈在景觀上已經是格格不入?(住頂層應該可以遠眺沙羅洞?)
雖然起樓的地方不是sssi,但那裡有野豬活動,也是猛禽獵食的場地,還有一條小小的溪流,這些都是不可取代的生態環境。(起樓之後,會不會出現野豬闖入大樓事件?)
可惜現在已經沒有正常方法去解決(司法覆核得唔得??)
現在鳳園路兩旁已經築起鐵絲網,長度大概可以圍繞地球一周,每天返工都像返高度設防的監獄中>_<"
還有可愛的發展商也把唯一的公廁也封起..........

頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
狀態 離線
那些負責規劃的部門只懂照顧公園的樹, 路邊的外來樹, 總之那些市民人數多, 夠大聲, 夠有錢就聽佢哋話, 現在連鳯園都失守, 我們可以點?
頂部
littlelittle
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
狀態 離線
唔知有無記錯,早幾年咪話啲樓只有十層八層,點解會變咗廿幾層。

總之正苦永遠都係俾發展商食住,以前啲規劃、地政嘅官就貪污,依家就無能,又或者等退休後幫大地產老闆打工。

如果將來鳳蝶大厦住客投訴有蚊就噴殺蟲水,萬一豐樂圍大厦住客投訴話驚禽流,咪要撲殺附近一帶所有雀仔?
頂部
GreenDevil
成蟲

Macro Team 180  
UID 112
Total 2113
精華 0
積分 11566
種子 11566
花蜜 2170
閱讀權限 60
註冊 2006-7-11
來自 Pandemonium
狀態 離線
回覆 #17 little 的帖子

錯,係連公園同路邊D樹都唔識照顧!
頂部
joyce
蟲蛹

400/5.6 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   300/4 Union  
UID 170
Total 1219
精華 0
積分 21821
種子 21821
花蜜 1295
閱讀權限 60
來自 特區
狀態 離線
真可悲
到依家都只會不停用賣地來真加收入,踩入生態區......賣、拆古蹟......賣、填海造地......再賣
踩踩踩、拆拆拆、填填填、賣賣賣,跟住係咁炒炒炒.......,炒完一輪、二輪、三輪,又再循環踩踩踩......
不停破壞
頂部

Untitled Document