HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: [版務] 香港自然生態導報 Journal of Hong Kong Wildlife
剎那
成蟲

UID 900
Total 2147
精華 0
積分 15722
種子 15722
花蜜 2066
閱讀權限 60
註冊 2007-4-4
Pri. Camera:  Sony
來自 香港
狀態 離線
小弟不才 淨係識行山影相
不過我好支持呢個諗法
唔知到時我有冇可以貢獻既地方呢?
頂部
blackdogto (巴迪斯濤達)
義務二級版主

UID 151
Total 9196
精華 3
積分 36730
種子 36730
花蜜 8675
閱讀權限 100
註冊 2006-8-17
Pri. Camera: 
來自 黑暗之中
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sttsim 於 2007-9-19 23:34 發表
小小, 我都話你嚇親 D 版友啦, 要諗吓點令版友又happy, 又投稿

我又唔會嚇親, 而且都好支持呢個提議, 不過可能好多版友真係無乜野幫到你地手, 結果都係你地做餐死....

熱愛生命, 尊重生命, 欣賞生命
頂部
sswroom (Simon)
成蟲

UID 375
Total 2887
精華 1
積分 17413
種子 17413
花蜜 2991
閱讀權限 60
註冊 2006-11-20
Pri. Camera:  Canon
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sttsim 於 2007-9-19 20:56 發表
GGGGIS....... 要好多錢......要programmer.....要full time staffs (正苦個database, 我都知少少, no reason duplicate)

GIS, 對我來說沒有難度 , 之前寫過功能差不多的程式 (介面用ASP), 除了地圖外, 全部自己開發, 連地圖引擎也是自行開發。

地圖方面, 用Lands那一Set的話, 要寫長長的Proposal, 而且是按次數來計錢......
如果是自己畫的話, 我們需要的Layer只是: MainRoad, District, Coastline, 還有是主要的山路(這個我未見過)
Coastline - 參考一下, 然後畫個似樣的便可以
MainRoad - 開車,用GPS PDA Cap一下便可以做出來
District - 用Coastline分割一下, 便能得出似樣的地區
主要的山路 - 帶GPS PDA上山Cap便可以

我也試過自己加一些山路出來, 不過我的GPS PDA的電只能用4小時, 所以我每次最多只能加20km的山路。

頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
註冊 2007-7-10
狀態 離線
回覆 #23 sswroom 的帖子

sswroom 識用GIS, 好勁呀

ArcView 要幾多銀呀?

點解吹吹吓唔見咗小小?

頂部
littlelittle
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
註冊 2006-8-29
狀態 離線
1. 頭幾期要約稿,好多人唔出聲其實深藏不露,私底下約就會投。搞起咗嗰頭,paper 嘅 hit rate 高,以後啲人可能排住隊嚟投稿!

2. 可以有部份篇幅俾人寫短文,寫得多、睇得多就識啦!民間 journal 其中一個中心概念就係比機會民間嘅人出聲,唔一定要有 degree。但一定要保持學術水準,每期都有猛料,唔係就同依家論壇無分別。

3. 邀請詹博士、Dr. Kendrick 等學者開班教授 "寫 Paper入門",等大家都有法可依。

4. 提議可先開個學術論文版,儲得咁上下篇數就集成一期,排好版,印出嚟,發去大學圖書館和相關學術機構,唔駛乜嘢錢。不過一定要開新版,因為係現有嘅版做嘢個個用網名,人哋無辦法quote啲文章,學術論文版一定要出真名。Owen 網主可先揾幾個猛人做編委,審核來稿。我一定投稿,登唔登另一件事。
頂部
sswroom (Simon)
成蟲

UID 375
Total 2887
精華 1
積分 17413
種子 17413
花蜜 2991
閱讀權限 60
註冊 2006-11-20
Pri. Camera:  Canon
來自 香港
狀態 離線
回覆 #24 sttsim 的帖子

ArcView.....明天問問先...
我之前不是用ArcView的, 我是寫個類似ArcView的程式出來, 這樣連GIS的錢也可以省回。

頂部
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
狀態 離線
呢到有玩GPS資料,我依家幅幅外攝RAW相都有GPS data embedded into EXIF data, 易過借火!

http://www.hkwildlife.net/viewth ... ight=gps&page=1
頂部
chickenold
義務二級版主

Macro Team 100 & 105/2.8   Insect Maniac 蟲癡  
UID 206
Total 2537
精華 0
積分 14802
種子 14802
花蜜 2532
閱讀權限 100
註冊 2006-9-17
來自 城門之下
狀態 離線
ArcView不難用
公司做污水, 雨水渠設計都係用佢
但係價錢就真係唔知喇

Gnothi seauton
頂部
SimFish
義務一級版主
保護海洋

UID 759
Total 5594
精華 9
積分 38428
種子 38428
花蜜 4929
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
這構思係好, 不過好似有好多技術問題。
特別是一涉及學術性層面, 通常會有好多爭議(其實可以係好事)。

開頭, 更難吸引高質素的學術性文章, 這些通常是某領域中的先鋒研究,
學者都較傾向在己有一定公信力的機構發表。
而且內容可以非常沉悶, 一般人沒法消化。
所以耍做到學術期刊的內容, 不單是供稿群的稿源問題,
也涉及讀者群消化能力的問題。

Porcupine的文章, 我覺得他們的定位不似是想做一本很權威性的學術期刊,
而像是生物多樣性的壹周刊式深入報導文章多D。
如給它定位, 正好是一個進階的科普文章, 比較容易消化, 也有一定程度的學術性。
只是他們全是英文, 讀者群都是相關的學生、研究生或學者, 在華文世界影響力似乎有限。

所以如果做到類似Porcupine中文版, 我覺得已很成功。
在推廣本地自然野生動植物知識及保育方面將會有更大影響力。
因為讀者群不會只限原先的Porcupine讀者群, 而是更大的華文世界,
當然會失去英文世界的關注, 但如果真是高質學術文章, 相信作者自己會投到相關期刊中。
況且這裡是中英皆可。

一個學術性質的權威或公信力網站, 不是一朝可達。
同意先設一個比現時較具學術性的專區, 給各高手磨利把刀, 中英文都好。
又或者網版主覺得那篇文章可觀可讀性甚高, 也可以精華帖形式轉貼其中。
累積一定高水平文章, 才慢慢走向更學術或純學術層面。
任何版友, 也可以有貢獻, 起碼在徵集有關照片時, 可以更有大來源。

祝各位大哥大姐馬到功成!

頂部
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
狀態 離線
回覆 #29 SimFish 的帖子

虛魚說得好!
又上了一課。
頂部
雀仔To
成蟲

UID 1136
Total 2684
精華 2
積分 19615
種子 19615
花蜜 2359
閱讀權限 60
註冊 2007-5-14
Pri. Camera:  Olympus
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SimFish 於 2007-9-20 00:47 發表
這構思係好, 不過好似有好多技術問題。
特別是一涉及學術性層面, 通常會有好多爭議(其實可以係好事)。

開頭, 更難吸引高質素的學術性文章, 這些通常是某領域中的先鋒研究,
學者都較傾向在己有一定公信力的機構發表 ...

好同意你既諗法
如果唔覺得煩既話都出中英版可能會比較好,單中或英會令一啲人睇唔到
都可以考慮將讀者既範圍擴到普通市民,開頭可能做唔到,先吸取經驗之後可以再加大範圍
不過對呢方面無咩知識既市民可能睇唔明一啲詞彙,到時都可以加一個詞彙表黎解釋

我影相唔靚,都唔夠各位識得禁多,都無咩幫到手
所以只能精神上支持,各位努力啊!

要學會將心比己,殺掉生命前請三思;要學會珍惜生命,去欣賞飛禽走獸。
頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #29 SimFish 的帖子

同意藍面神仙:

QUOTE:
所以如果做到類似Porcupine中文版, 我覺得已很成功。
在推廣本地自然野生動植物知識及保育方面將會有更大影響力。
因為讀者群不會只限原先的Porcupine讀者群, 而是更大的華文世界

比較大眾化可以多D版友參與

頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
註冊 2007-6-12
狀態 離線
要出學術性的journal都幾難, 大家都關心香港的自然生態, 但有時覺得這個forum有些人較少看外國的journal 或保育方法, 有時只留意報紙或magazine所報導的外國新聞, 其實學術界很多方面都走得幾遠幾好.

如果focus在普遍性, newsletter 比較適合, 但應用性卻比較限制於本地的保育工作, 較難推廣到其他的地方, 因為每個地方的環育生物都很不同, 保育方法可能是完全相反, 太天馬行空的方法是行不通, 破壞性很大.

不論是journal of hkwildlfe定newsletter of hkwildlfe, 的確要有中英文版, 因為無可否認, 外國的保育工作做得很前, 很宏觀, 如果只出中文版, 一部份人看不懂, 而文章便只會變成華文的news, 而不是methods 或solutions.

而如果依賴某些出名出位的學者寫文章的局限性都幾大, 有時我們無有那方面的知識去判斷那些理論是否正確, 如果學者用心寫了些好文章, 大家會否覺得有些良費呢?

Porcupine遇到的問是是比較少人有時問處理編輯, 有時投搞不太多, 要長遠出版刋物, 一定要fulltime或有些人長期的付出, 有很多仔細的東西要處理, 而且審核是一個問題.

我支持出學術性的journal, 因為有嚴緊的挸範, 專業的求知求真理的態度, 才會開發新的, 良好的保育方法.

萬事起頭難, 而守業更困難, 但大家都努力幹, 多些討論, 找出一個好的方法啦!
頂部
魚魚
幼蟲

UID 1551
Total 65
精華 0
積分 136
種子 136
花蜜 39
閱讀權限 20
註冊 2007-7-3
狀態 離線
我唔係好識生態出版嘅嘢(但係都好關心大自然),
我想打個比喻, 西九, 正苦話要發展香港做藝術之都,
駛好多錢去起硬件, 幾多幾多個場地,容納幾多幾多觀眾,
媲美國際文化都會等等,
硬件當然重要, 但軟件都一樣好重要,
起咁多場地,有無咁多觀眾呢? 只靠外地遊客撐唔到幾耐,
長遠係要培養本土欣賞藝術表演嘅觀眾,
最好由中、小學開始, 由小培養藝術氣息。
生態環保嘅情況都差唔多,
環保同藝術有個共同處,
既有世界共同嘅宏觀概念,同時, 都有地域文化、地理背境嘅不同性,
即使國際學術界,專家研究去到幾遠幾好,
保護自然生態係需要(即使唔係每個人)大部份人從每天嘅生活去配合,
先可以實踐保護自然生態,
從小培養環保意識, 同埋將學術智識, 轉個普及化、道地化嘅presentation,
將自然生態由一小撮專家嘅話題, 擴展至成為大部份人都參與嘅事,
咁就好啦!
頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
狀態 離線
回覆 #34 魚魚 的帖子

咁一個NGO會比較全面, 較普及, 因為只有newsletter 或 journal 而無follow-up會事倍功半, 尤其是對學生和公眾, 很多人都需要親身體驗, 好過只看文章, 沒有行動, 沒有心去全力支持環保.

頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #34 魚魚 的帖子

QUOTE:
即使國際學術界,專家研究去到幾遠幾好,
保護自然生態係需要(即使唔係每個人)大部份人從每天嘅生活去配合,
先可以實踐保護自然生態,
從小培養環保意識, 同埋將學術智識, 轉個普及化、道地化嘅presentation,
將自然生態由一小撮專家嘅話題, 擴展至成為大部份人都參與嘅事,
咁就好啦!

認同魚魚

先易後難, 學術性要有, 但也要present 得 popular, then we will get more contributors, more authors, more income from subscription.

頂部
mathew
成蟲

UID 370
Total 2574
精華 0
積分 21203
種子 21203
花蜜 2552
閱讀權限 60
註冊 2006-11-17
Pri. Camera:  Nikon
來自 鏡花緣
狀態 離線
看了大家的回應之後, 有少少野想講/問(無整理, 有點亂 ) :
1. 請問創立<香港自然生態導報 Journal of Hong Kong Wildlife>目的係? 若目標不清晰, 便很易走錯方向.
2. 若是填補Porcupine, 何不投稿去Porcupine或是跟Procupine合作? 這兒應有很多HKU人可兒搭路
3. 我想一本生態雜誌比一本學術期刊更配合這站的風格. 其實我一直無將Procupine看待成學術期刊. 因為除了一至兩篇Editorial之外, 其他多數是一些新消息及HKU學生練習寫文章的地盤.
4. 當年孫啓元曾出版一本"自然生態學術期刊"(己經唔記得叫咩名 ), 出唔夠5期就玩完 , "自然生態學術期刊"有市場嗎? 若讀者同是這討論區的訪客, 何解要分開人流?
5. 就出版而言, 每期對排版/校對的要求非筆墨所能形容. 若是期刊, 會被"期"所限, 對一些特發事件/新消息反應會受限制.
6. "自然生態學術期刊"能否為現在討論區帶來幫助?

建議善用討論區現有的資料(不用特別從新寫), 得到文章作者同意後, 用blog或是"新論壇"的形式將這些資料(經排版/校對後)有系統發放.
不要被現有的出版形式限制.

QUOTE:
原帖由 littlelittle 於 2007-9-19 15:36 發表
由HKWildlife 去搞一份學術期刊(名稱可再傾),大家點睇?

差不多是香港唯一的自然生態學術期刊 Porcupine!,http://www.hku.hk/ecology/porcupine/ 出得越來越疏,可能都唔撑得好耐,撑得住嘅話,影响力亦已大減。
當年Porcupin ...

Olympus C750, TG-5, Sony QX10
Nikon D70s/D7000/P950, AF Micro 60mm f/2.8D, AF 35mm f/2, AF 70-300mm f/4-5.6D, AFS 300mm f4, Kenko Extension Tube
討論野生植物為主
頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
狀態 離線
回覆 #37 mathew 的帖子

1.  目的很重要.

2. 其實我都覺得投稿到Porcupine最方便, 一來不用額外人手負責編排, 二來已有一群讀者, 加埋這個forum的人, 真幾厲害, 而者發表的文章已screen過, 質素有保證.

3.  咁野外動向已很類似, 何不投稿去野外動向?

4. 孫啓元那期刋有很多錯處, 而且完全忽視了外國學者, 參加了一些活動, 覺得像宣傳自己多d, 少了保護自然的重點.

5. 所以投搞到Porcupine最方便

6. 如果有質素, 容易重温, 又不可以天馬行空, 而且新發現的知識會加以整理, 研究和分析, 幫助都幾大.
頂部
mathew
成蟲

UID 370
Total 2574
精華 0
積分 21203
種子 21203
花蜜 2552
閱讀權限 60
註冊 2006-11-17
來自 鏡花緣
狀態 離線
野外動向 是商業雜誌(講錢失感情), 而且是以野外為主, 並不集中於生態題材

再重申, 討論區形式其實己經可以做到大家提到的地方, 何解仍而另起爐灶分散人流?
學術權威往往牽涉很多根學術無關的討論/爭議.

至於建立/倚賴權威, 有必要嗎?
看<延陵>, 不談他的政治取向, 他的研究精神(是否合法不在此討論)及編採方向/形式, 在考慮出版<香港生態導報>絕對值得參考.

還有一點是大家心目中這<導報>是收費的嗎?
在我心中一直是而免費為大前提下作討論. 但在討論串的字裡行間好像隱約看到有收費的意向.
免費/收費南轅北轍, 要好好考慮清楚.

QUOTE:
原帖由 little 於 2007-9-20 18:46 發表
3.  咁野外動向已很類似, 何不投稿 ...

Olympus C750, TG-5, Sony QX10
Nikon D70s/D7000/P950, AF Micro 60mm f/2.8D, AF 35mm f/2, AF 70-300mm f/4-5.6D, AFS 300mm f4, Kenko Extension Tube
討論野生植物為主
頂部
BWA
義務二級版主
不登島

Bird Expert   Macro Team 100 & 105/2.8   300/4 Union  
UID 43
Total 8454
精華 3
積分 23253
種子 23253
花蜜 7319
閱讀權限 100
註冊 2006-6-10
來自 HK
狀態 離線
我覺得最緊要好玩!

日常工作已經夠忙夠煩,
下班後要找一點有趣有益的活動興鬆一下,
上來的目的是想看看照片,
吹吹水,交換一下情報,
又或者找一些有趣的故事和資料而已。

自己碰到好題材,會貼出來分享一下,
娛已娛人(希望不是誤已誤人 ),
滿足一點點表演慾,
亦希望可以散播一點點正面的保育信息。

要寫認真的學術論文,
一來沒有那個水平,
二來沒有足夠資料,
三來也沒有多大興趣。

如果見到一些有趣的東西,
只要輕鬆地說個故事,
交代一下便可,
這樣更能吸引到普羅大眾,
提起人欣賞愛惜自然的興趣。

寫論文的事,
還是留給學術人到到學術圈子去好了。

頂部

Untitled Document