HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: [版務] 香港自然生態導報 Journal of Hong Kong Wildlife
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
註冊 2007-7-10
Pri. Camera: 
狀態 離線
開會啦!
頂部
DecaPoda
蟲蛹

UID 198
Total 694
精華 0
積分 2294
種子 2294
花蜜 671
閱讀權限 50
註冊 2006-9-13
Pri. Camera:  Olympus
狀態 離線
" Porcupine 近來差唔多一年先出一期,應改名叫"oldsletter",叫newsletter太諷刺!"

似乎小小兄對這份 Newsletter 有很多不滿. 但我看重的是作者撰寫文章所花的時間和心力多於出版時間 - 好文章是不受時間限制的.

與其諷刺/批評人家, 倒不如寫幾篇擲地有聲的文章, 用行動證明自己的出品比人家更快靚正吧!
頂部
littlelittle
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
註冊 2006-8-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DecaPoda 於 2007-9-22 01:19 發表
" Porcupine 近來差唔多一年先出一期,應改名叫"oldsletter",叫newsletter太諷刺!"

似乎小小兄對這份 Newsletter 有很多不滿. 但我看重的是作者撰寫文章所花的時間和心力多於出版時間 - 好文章是不 ...

不要誤會!
小小經常有睇Porcupine,係裡面學咗好多嘢,只是近日有啲嘢想投稿,於是上去網睇睇下一期約莫幾時出,看見情況如下:
Number 34 Sept 2006,
Number 33 Nov 2005,
Number 32 Mar 2005,
Number 31 Jul 2004,
Number 30  Jan 2004.
...

一向半年左右出一期,依家成年都未見 Number 35,難道不失望嗎?難道不擔心它能否辦下去嗎?

跟著,我就想到既然 HKwildlife.net有咁多人才,訊息又快,係喱到搞電子學報有無得諗呢?

故事就係咁,我無才無識可以幫到咩手,吹吹水,間中認真地寫一兩篇嘢投吓,我只係想咁多。
頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #63 littlelittle 的帖子

我第一個唔信小小講

QUOTE:
我無才無識可以幫到咩手,吹吹水。

仲有, 小小心中有一團火, 好值得我学習, 不過我最怕做吓做吓只有小小submit paper

我希望submit paper 嘅人可以係業餘人士:

(1) 版友只須作適量的調整和文字格式配合
(2) 很用心的高中生
(3) 天才小学生
(4) 一般大学生或以上
(5) 全職生態行業有關人士

文字格式要跟足 和 literature review 要充份, 文章只須精桿

有冇人玩呀? 有新料, 我都投稿呀!

好似跳蛛書, 文字部份俾出版社cut咗一半, 佢哋話太学術性, 太似論文, 所以很無奈地改到依家的模樣.
其實, 本跳蛛書第一稿似足一本中文版碩士論文.

如果有channel publish local ecological findings , 多好呢? 有冇人出錢出力, 一齊搞起個 party, 在Hkwildlife.net 的基礎上做 mine digging, 同Hkwildlife.net 相輔相剩

頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #63 littlelittle 的帖子

有冇小道消息知道 Porcupine 究竟搞緊乜東東? 遲咗出!

会唔会係 reform structure 去配合 market, 最後duplicate 咗同小小心目中一樣的東西呢?

又或者正苦突然吸納 小小 嘅idea, 把 AFCD's newletter 改改, 免費四圍派, 又搞到市場冇晒呢?

頂部
littlelittle
蟲后

UID 172
Total 3471
精華 2
積分 35318
種子 35318
花蜜 3030
閱讀權限 70
註冊 2006-8-29
狀態 離線
我覺得唔好收錢,任人download,收得鷄碎咁多,人力都蝕埋。收得錢,又要公司注冊,好麻煩。
頂部
DecaPoda
蟲蛹

UID 198
Total 694
精華 0
積分 2294
種子 2294
花蜜 671
閱讀權限 50
註冊 2006-9-13
Pri. Camera:  Olympus
狀態 離線
回覆 #65 sttsim 的帖子

Porcupine 唔係出0黎賺錢, contributors 冇錢收, 出版0既頻密程度好視乎果期有幾多有心人士供稿 - 既然出0黎唔係賣錢, 何來 market???

我認為 AFCD 0既 newsletter 冇可能影響到 Porcupine 及其他有關出版刊物0既"市場". AFCD 整哩份野0既目的, 主要係想話俾市民知佢地哩個 Branch 做過0的乜, 搵到0的乜, 維持一定曝光率.

如果講做得差0既同類型刊物, 我會選"熊貓嘜"0既<生命之延> ....
頂部
sttsim
成蟲

UID 1598
Total 2646
精華 0
積分 8403
種子 8403
花蜜 2447
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #67 DecaPoda 的帖子

DecaPoda, 太大的誤會, 我只是對 Porcupine 有點好奇.

一個 publication 收錢, 唔代表目的是為了賺錢, 只是收回成本, 例如我所做的, 一般只收物料成本.

Porcupine 也有成本, 只是hidden了, professors直接與間接用了HKU和Gov的resources. 一本journal, 不論是否收銀, 也要有market.  market 的定義可以是public或academic, market的力量就是令人進步, 當然editor要有stand, 不能太過market oriented.

但為甚麼不去creat market, 在market形成的初段, 對象不懂分辨, AFCD嘅newsletter有能力令大部分人不去選擇看民間newsletter, 因為每個 對象也有limiting factor, e.g. 時間, 睇咗有大牌子嘅AFCD newsletter, 就好難叫佢哋睇同類形journal (在general public 眼中, AFCD newsletter, Porcupine, 生命之延, journal 等是同一樣嘢).  生態書市場正是例子, 我 D 生物同学, 教中学的, 早幾年見有生態書出, 反應興奮, 依家對生態書厭倦了.

我認為小小的idea, + hardcopy 去中学promote, 可以 creat market (不是賺錢呀!) 除非去揾李超人 或 sir run run 捐10萬啦

其實, 去Mai Po都收錢, wetland park都收錢, .....

冇 hardcopy 不成的
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
Pri. Camera:  Canon
狀態 離線
不如你地有興趣參與既 offline email 傾喇. 我同其他版主傾過. 暫時論壇唔會攪呢類刊物.

如果你地有興趣自己私下攪. 總算是香港之幸, 將來有需要. 只要係和論壇理念相近, 而又非牟利, 我地會 link 埋過黎幫你地宣傳架. Thanks.

帖子就此鎖上~!
頂部

Untitled Document