HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: 特別懶散的2007年回顧
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
註冊 2006-11-14
Pri. Camera:  Canon
狀態 離線
特別懶散的2007年回顧

首先, 非常榮幸地可以o係度得到各位高手o既指點,
真係學到好多好多野呢!! 衷心感謝每一位!

記得初到呢度時, 一遇到唔知乜名o既物種就即刻 post 上來問各位..
之但係依家我已學會自己試搵資料先,
真係冇乜頭緒先再向各位討教,
甚至有時可以簡單地回答其他版友o既問題呢!!
而之前主力影蟲蟲o既我, 依家都開始對植物產生興趣咯~~
呢 d 都係各位版主版友們令我對自然生態更積極o既動力!!

當然, 相比起大家, 我仲係一個生態初哥,
日後都請要各位多多指點呀~~~~!!

講返自己少少野啦~~~
至細都鍾意大自然同埋動物o既我,
成日都希望有朝一日可以有更多機會到野外感受自然氣息..
奈何身邊都冇乜真正好此道o既人,
當時路盲同埋怕蟲o既我又唔敢獨自郊遊...

好彩, 我遇到一個肯陪我 "癲" o既人~~

為著有更健康o既體魄, 由幾年前開始,
我地就展開左行山活動, 自此以後, 我地o既最佳節目就係郊遊影相,
唔係影人, 係影蟲.. 正式o黎講, 除左人之外乜都影一大餐..
一人一部傻瓜機, 影個不亦樂乎!!

尤其係2007年, 真係差不多每個星期都走去行山影相, 諗起都開心呀!!

影蟲蟲都可以係一個練大膽o既活動!!
我已經由怕蟲變成愛蟲, 甚至郊外蜚蠊都追住o黎影呢~
最近亦漸漸嘗試影對我o黎講有十級驚嚇o既蜂o添!!

行山亦令我自信心增強左唔少,
試過行一 d 超窄碎石路, 另一邊就係無遮無檔o既山崖,

行時腳仔都有少少軟架, 不過見其他人都係咁行, 於是就繼續默默地前進

試過行超爛超斜o既上山路,  以為自己冇可能征服到,
最後, 雖然其他人用兩隻腳行,
我就有幾個位要手腳並用咁 "欄" 上去, 確實係失禮左少少,
不過都總算行到上目的地, 享受無限o既美景, 點失禮都係值得!!
而且事後會覺得自己勁左好多, 因為原來我都做得到!!

呢一切一切, 都係要多謝我o既 "伴遊" 支持,
如果唔係我諗我一定唔可以有咁o既能耐!!

要講o既實在太多...
不過我仲有 d 相要同各位分享一下, 所以就此打住...
有機會再慢慢向大家細訴~~~~~~

其實我要分享o既相, 有部分可能已 post 過上o黎,
不過因為我覺得都幾有趣, 所以就選擇擺上o黎做我 2007年o既回顧喇...
希望大家唔好介意啦~~~~~~

以下係 一 D 作為我2007年回顧o既相片,
雖未至於話好有代表性,
不過經過 2007 年一整年o既郊遊體驗,
先令我發覺細小o既昆蟲原來先係最有趣, 最值得欣賞
又或者錯手影左o既哈碌相, 有時反而會帶出另一份特別o既感覺
甚至原來試用非常規性o既角度去拍攝時, (如從花o既底部影朵花, 又或影昆蟲o既 patpat....)
往往會有出人意表o既效果架!!

呢張相曾令版友創意百出, 老土葛版友o既神來之筆更係令人拍案叫絕!!~~~

link:
http://www.hkwildlife.net/viewth ... &extra=page%3D5

偶而望下個天, 話唔定又添多幅攝影作品呢~

邊個話枯枝枯燥乏味!!!

呢張出o黎個效果都幾得意~~

行山行到一半倦倦地最想就係有個如此好亭在眼前!!!

雖然冇人確保上到山頂一定有好景緻, 但總算靠自己努力爬到上高峰啦!!

咪以為樹得碌木加 d 葉就冇好野睇, 好野就在此發現!!

蛾蟲蟲兵團!!

龍眼雞!!

仲~~~~~~~~~有~~~~~~~~~~~~~~~樹~~~~~~~~~~~精~~~~~~~~

花 d  心思, 多d 留意, 植物都可以影到好多花臣~~
呢個陣唔係刻意擺出o黎架 ((至少我冇郁過任何野)), 雖然影得麻麻, 不過構圖唔錯呀~

影花唔一定要影正面, 由花底影都夠展現到花o既另一種美態架~

殘花都係我o既 model!!

好有童話故事感覺~~

我仲影到史力加個屁股!!

細粒o既昆蟲好過癮架!!

鼻涕蟲好可愛~~~

"垃圾蟲" 原來只係鋼條型身材!

一 "枝" 蟲

兩位阿蟬...

開會喇, 竹節蟲老細有野講!!

你睇佢個頭幾型!

好巨大的避債蛾蟲蟲!!

面對面超近距離, 好彩塊面冇被罩住...

難得幾乎零距離....對我o黎講係相當正o既一張相!!

哈碌了, 變左鬼影變幻弄!!

links:
http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E9%AC%BC%E5%BD%B1
http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E9%AC%BC%E5%BD%B1

呢張以為曝晒光, 不過出到o黎又幾 ok 喎~~

大家記得呢個美女嘛??

唔記得? 呢度有得睇:
http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E7%BE%8E%E5%A5%B3

不過講到 2007年全年最得意....都係呢兩隻野....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

好喇~~ 我o既2007年回顧係咁多喇~~~
再一次多謝大家呢一年o黎o既照顧!!
祝大家2008年影乜有乜!!!!!!!!
謝謝觀賞~~~~~~~~~~~~

本帖最近評分記錄
Sze   2008-2-18 00:04  種子  +10   冇得頂!
loklok   2008-1-7 23:57  種子  +5   感謝分享!好驚d蟲...
亞豬   2008-1-7 14:19  種子  +10   精彩圖片!
清心   2008-1-5 23:06  種子  +10   感謝分享!
fsp   2008-1-5 22:53  種子  +10   感謝分享! 我都好驚D蟲:)
Sundew   2008-1-5 22:49  種子  +10   感謝分享!
XJfanz   2008-1-5 21:30  種子  +10   感謝分享!
雀仔To   2008-1-5 19:31  種子  +10   感謝分享!
靈--淚鳥   2008-1-5 16:53  種子  +10   感謝分享!
abnormal   2008-1-5 16:44  種子  +10   感謝分享!好驚d蟲...
ac   2008-1-5 11:58  種子  +3   感謝分享!
sammysam   2008-1-5 11:14  種子  +10   有心思~~~
sasa   2008-1-5 11:11  種子  +3   感謝分享!
神經肚   2008-1-5 11:00  種子  +10   感謝分享!
joyce   2008-1-5 10:27  種子  +10   感謝分享!
BWA   2008-1-5 08:10  種子  +10   有心機!
剎那   2008-1-5 07:27  種子  +10   後半部既相好得以意!
獵隼   2008-1-5 07:16  種子  +10   感謝分享!
SimFish   2008-1-5 03:53  種子  +9   感謝分享!
loong   2008-1-5 03:33  種子  +3   感謝分享!

特別神經郊遊相簿
http://www.flickr.com/stevensandjennifer

特別神經語錄:
望多 D 天 ... 無論日與夜 ..
總會遇見新奇事!!!!!!  
頂部
獵隼
蟲后

UID 315
Total 5482
精華 3
積分 26181
種子 26181
花蜜 4645
閱讀權限 60
註冊 2006-10-29
Pri. Camera: 
來自 沙田區
狀態 離線
你的2007年總結似是這句 "好彩, 我遇到一個肯陪我 "癲" o既人"

有人問: 無可能你唔知這是一個氹,你仲踩落去?
我說: 我踩咗落去其他人至會睇到佢想玩乜,佢咁想繼續玩 咪同佢玩囉。況且驚被人取消account又唔係我,驚以後唔可以在雜誌出文章又唔係我。

XXXXXXXXXXXXX .....................................
頂部
剎那
成蟲

UID 900
Total 2118
精華 0
積分 15409
種子 15409
花蜜 2037
閱讀權限 60
註冊 2007-4-4
Pri. Camera:  Sony
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獵隼 於 2008-1-5 07:19 發表
你的2007年總結似是這句 "好彩, 我遇到一個肯陪我 "癲" o既人"

哈哈 我都覺呀

有緣山上見,約定山下見
頂部
sammysam (Sammy)
成蟲

400/5.6 Union   500/4 Union   Digiscope   Macro Team 180   Bird Maniac 鳥癡  
UID 19
Total 2265
精華 2
積分 44029
種子 44029
花蜜 2371
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
Pri. Camera: 
來自 八鄉
狀態 離線
整篇回顧的精髓, 除左果句之外, 仲有最後一張相喎!!!

Sammy Sam (ka chi)
http://www.hkbird.org
頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獵隼 於 2008-1-5 07:19 發表

hee..hee... 其實呢個人唔算係2007年o既回顧..
不過佢成個2007年都陪我一齊癲就真o既~~~~~~

特別神經郊遊相簿
http://www.flickr.com/stevensandjennifer

特別神經語錄:
頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 剎那 於 2008-1-5 07:28 發表

哈哈 我都覺呀

哇哈哈~~~講起上o黎真係辛苦佢呀~~~~~

特別神經郊遊相簿

特別神經語錄:
頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sammysam 於 2008-1-5 11:15 發表
整篇回顧的精髓, 除左果句之外, 仲有最後一張相喎!!!

哈哈~ 我自己都覺得果張相係一絕! 所以放壓軸!!!

我地就係咁, 從來都冇話正正常常影返張合照~~~~

特別神經郊遊相簿

特別神經語錄:
頂部

Untitled Document