HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: [Report] 極度強烈遣責一位保育外藉人仕
jumoku
幼蟲

UID 4436
Total 191
精華 0
積分 1852
種子 1852
花蜜 185
閱讀權限 40
註冊 2008-9-30
Pri. Camera:  Canon
狀態 離線
極度強烈遣責一位保育外藉人仕

事發於今早米埔近期熱點,一位保育外藉人仕駕駛一輛銀色吉普車到場, 竟然一落車無故兇神惡殺郁手搶起一位人稱'陳伯'的相機, 而陳伯當時坐係路邊休息, 立刻彈起拉住腳架, 同佢各人手執一邊腳鬥拉, 好人好姐都俾佢嚇親, 更何況係老人家...... 佢仲不斷出口狂鬧人, 陳伯不懂英文, 完全唔明佢所作所為, 只可以無奈咁捉緊自己既器材, 而事後亦可能因為動氣而有所不適, 所以呢個人既行為實在太過份!  此人竟然對一個近八十歲老人家做出如此惡行, 就算本身意念乃出於愛護雀鳥, 都不可能作出如此傷害人之行為, 本人現予以極度強烈遣責, 並已經向鳥會投訴及向警察備案!

請各位先放開對鳥攝者之意見, 在任何理由之下, 不應再作出惡意遮擋他人之行為, 而蓄意傷害及搶走他人財物更屬違法, 所以如有任何人今早目擊事發經過並認出此位保育外藉人仕, 請出面指證!

本人重申, 愛護雀鳥大自然唔代表可以不顧一切, 作出如此令人髮指之行為; 而想拍出美麗雀鳥相片之人仕, 好多懂得愛護雀鳥及大自然的知識亦不下於各位專家!

最後再次對那一位外藉人仕作出極度強烈遣責!

P.S. 如此帖放錯版, 請版主移到正確版中!
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
點解向鳥會投訴既? 又關鳥會事? 報左警咪好囉, 警察會做野架啦.

同埋點解你會話佢係保育人仕?
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
呀.. 有無呢度會員見到成件事呢,請向警方提供資料, 由於可能涉及刑事成份, 所以最好直接向警方提供, 唔好係網上亂發消息, 以免影響調查. Thanks.
頂部
jumoku
幼蟲

UID 4436
Total 191
精華 0
積分 1852
種子 1852
花蜜 185
閱讀權限 40
狀態 離線
如果佢唔係激進保育人仕, 為左雀鳥作出如此行為, 咁可能唔排除係賊想搶野都唔定, 不過最新消息指有人認到會係xxxxx, 但本人未有親身確認, 故此公平起見, 不會開名, 所以希望這處有目擊證人的話, 請出手指證!
頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
好, 希望件事盡快水落石出. 係呢個風頭火勢, 亦希望大家小心有 d 人成機繼續煽風點火, 加深兩方面人既鴻溝.  小心小心, 最後都係希望以和為貴.
頂部
hongkongensis (震旦老人)
蟲蛹

UID 5286
Total 1266
精華 0
積分 5159
種子 5159
花蜜 1226
閱讀權限 60
註冊 2009-11-26
Pri. Camera: 
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jumoku 於 2010-6-18 17:05 發表
如果佢唔係激進保育人仕, 為左雀鳥作出如此行為, 咁可能唔排除係賊想搶野都唔定, 不過最新消息指有人認到會係axxxn, 但本人未有親身確認, 故此公平起見, 不會開名, 所以希望這處有目擊證人的話, 請出手指證!

係呀, 最好有人目擊啦, 拍埋相最好, 如果唔係, 亂咁講呢个嗰个, 或暗示呢个嗰个, 分分鈡俾人告番誹謗!

頂部
anguslok
幼蟲

UID 2898
Total 155
精華 0
積分 4710
種子 4710
花蜜 150
閱讀權限 50
註冊 2008-2-14
狀態 離線
點解要向鳥會投訴!係當時有人認得出佢係同鳥有默切關係既人。我唔想聽單方面既說話。希望鳥會能給我一個回覆!至於响網上發放,如果佢係一個保育人任, 就實在太激進,太過份!當街'哈'一個老人家(佢上年尾先做完心臟手術)如果發生了事,邊個要負上責任!真令人憤怒!今天文明既香港,竟然會有這不文明既人!!!如果佢係個賊,响呢個法冶既香港當街搶嘢,這樣每一個香港人都要小心!!!
頂部
anguslok
幼蟲

UID 2898
Total 155
精華 0
積分 4710
種子 4710
花蜜 150
閱讀權限 50
註冊 2008-2-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hongkongensis 於 2010-6-18 17:22 發表

係呀, 最好有人目擊啦, 拍埋相最好, 如果唔係, 亂咁講呢个嗰个, 或暗示呢个嗰个, 分分鈡俾人告番誹謗!

家父就係當事人!佢中午至電給我,同我講發生了這件事!並表示有少許不適!並非亂講,亦冇暗示呢個嗰個!!!太過份!!!

頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
好好好, 稍安無燥, 我明白你心情, 既然報左警, 可以稍待警方報告. 但亦希望你冷靜 d, 關於要鳥會回覆. 可能有點為難, 以我所知, 因為大家雖然同為鳥會會員, 但鳥會無權規範會員行為, 如果可以可能小好多爭坳,

但你或可以聯絡主席, 睇下佢有咩講. 我覺得佢係時候做 d 野. 免得雙方真係變左仇人.
頂部
hongkongensis (震旦老人)
蟲蛹

UID 5286
Total 1266
精華 0
積分 5159
種子 5159
花蜜 1226
閱讀權限 60
註冊 2009-11-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 anguslok 於 2010-6-18 17:52 發表
QUOTE:
原帖由 hongkongensis 於 2010-6-18 17:22 發表

家父就係當事人!佢中午至電給我,同我講發生了這件事!並表示有少許不適!並非亂講,亦冇暗示呢個嗰個!!!太過份!!!

你冷靜D睇我寫乜同講乜先, 有人話"聽講"係"xxxxx", 呢个"xxxxx"唔通叫xxxxx? 梗唔係啦, 大家都知暗示边个.  但, 事实係咪真係大家估嗰个"xxxxx"呢?

郁手郁脚緊係唔啱啦, 但係咪大家估嗰个"xxxxx"郁手郁脚呢?  寫得出嚟嘅嘢唔同講, 有記錄, 我純粹提醒唧.

P.S. 亦希望令尊翁無恙!
頂部
jumoku
幼蟲

UID 4436
Total 191
精華 0
積分 1852
種子 1852
花蜜 185
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:

邊個亂講呢個果個呢??  如果你地有人知情不報, 就真係犯法啦! 陳伯係我老爺, 我講既你可以唔睇唔理, 我只係想講下, 如果你地唔係目擊證人既話, 提供唔到可用既線索, 唔該你地唔好回應我, 我唔係同你拗D咩, 我亦有我言論自由提出遺責, 如果你地唔想幫我搵到當時人, 唔該就刪除左我個post, 我唔想再回應呢D post!  我地已經備左案, 有資料的話, 大家可直接去警局落口供, 謝!
頂部
puppymic
成蟲

400/5.6 Union   Digiscope   328 Union   Bird Maniac 鳥癡  
UID 430
Total 1971
精華 0
積分 32319
種子 32319
花蜜 1878
閱讀權限 70
註冊 2006-12-10
來自 Hong Kong
狀態 離線
回覆 #8 anguslok 的帖子

Angus,幫我問侯陳伯一聲,希望佢無俾人嚇親啦。

http://hk.myblog.yahoo.com/puppymic-c
頂部
rosara
成蟲

UID 5370
Total 1669
精華 0
積分 -99999
種子 -99999
花蜜 -99999
閱讀權限 0
註冊 2010-3-9
狀態 離線
轉載鳥會主席之發言:

http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=11745

剛看到貼,感到更多無奈,以鳥會主席立場說一下。

1.鳥會絕對反對暴力,若有任何人濫用暴人,自會加以遣責,並同意報警處理。
2.本會也要控制討論區非理性的人身攻擊,漫罵侮辱,這些作為不利解決紛爭。本會支持理性討論。

本會要求各會員理性行事,對於一些指責細心檢討,冷靜解釋,本會會員也要維護鳥會的團結,若果自亂陣腳,更不利鳥會處理更大的保育問題。

暫時不欲評論這次的是非黑白,希望有時間問清楚。

張浩輝

愛國不等於愛黨
信神不用信宗教
環保不必靠環團
頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
希望大家唔好再 reply 呢個 post, 話晒都報左警,好多野警方會做,我地亦唔好亂咁指責任何人,因為件事未查清,可能仲有疑點要攪清,我地唔可以立亂指控人地有罪架,會構成誹謗架.同時希望在場既六七位人兄,雖然當時可能某些原因幫唔上咩手,但家下都應該可以站出黎向警方提供資料解釋清楚件事.在此鎖上此 post.

Thanks

Owen
頂部

Untitled Document