HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: 立會雀仔再添丁 生3雀蛋 或已三代同堂
felixcat (felixcat)
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
註冊 2006-10-8
Pri. Camera: 
狀態 離線
立會雀仔再添丁 生3雀蛋 或已三代同堂

拍攝幼鳥仲公開炫耀,嚴重壞榜樣,應予以謮責。

2011年4月18日
【明報專訊】Emily上年中報道過,立法會2樓對出嘅盆栽吸引咗一對紅耳鵯「落地生根」,除咗築咗個靚靚嘅雀巢外,仲生咗3隻紅耳鵯BB,唔少議員、立法會保安同記者都好留意佢哋嘅動向,民建聯陳克勤仲幫佢地影相同拍片!事隔一年後,今年紅耳鵯又再添丁,近日又生咗3個雀蛋,雀媽媽家努力孵蛋,希望BB盡快出世啦!

陳克勤:雀媽媽今年有些不同

一向都好關注動物權益嘅克勤仔,都好留意紅耳鵯嘅一舉一動,不過佢話今年隻紅耳鵯媽媽,同上年有啲唔同,估計可能係上年先出世嘅紅耳鵯BB,如今已經長大成人做咗媽媽,隨時已經三代同堂!

不過動物世界向來都係物競天擇,適者生存,上年隻紅耳鵯生咗3隻BB後,其中一隻死咗,另一隻喺學飛嗰陣跌咗喺地下,上唔番個雀巢,雖然紅耳鵯媽媽都有飛落去餵隻BB,但最後養唔養得大就真係無人知啦。希望今年嗰3隻BB,可以健健康康咁成長!
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
註冊 2006-6-11
Pri. Camera:  Canon
來自 史前古代.香港
狀態 離線
繁殖期間的雀鳥對外界的事情會異常敏感, 
實不宜因拍照而干擾了鳥巢!
雖然帶出親鳥養育雛鳥成長的難處,
但更應提醒大家要諒解親鳥的辛苦, 
為了保護雛鳥,我們應該怎樣做?

例如:盡量避免干擾鳥巢,要將鳥巢的位置保密,
不要為了拍攝巢中雛鳥照片而破壞巢位附近的植物,
因為會暴露了鳥巢的位置,增加了捕獵者獵食雛鳥的機會。

本帖最近評分記錄
NickH   2011-4-19 12:11  種子  +10   內容充實 Constructive materials !
seibuhk   2011-4-19 07:34  種子  +10   感謝分享 Thanks for sharing !!!!!!!!!!! ...

食飽就瞓咁至in,開心快樂每一天!
要為cheap雀爭口氣!
https://www.facebook.com/hkwildbird.concerngroup
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
假設議員係代表民意,如果佢代表著一班以「弄鳥為樂」而非「以鳥為先」嘅人,你話幾可悲。應該要佢就事件回應,始終政治都係現實嘅,假如可以集眾人力量,話佢知有另一班更大群眾嘅素求,我諗佢無理由會逆民意而行。
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Sze 於 19/4/2011 03:18 發表
… 我們應該怎樣做? ...

我試吓將阿思嘅文字變成為一篇草擬嘅公開信,睇吓呢度有冇人有意見或者支持。

(草稿)
我們是一群關注香港野生動物的香港居民,近日從明報(2011年4月18日)得知 閣下曾拍攝在立法會二樓繁殖中的紅耳鵯。我們對 閣下拍攝鳥巢及幼鳥的事件表示關注,所以函請 陳議員能就該報導作岀回應,及就香港野生雀鳥的保護發表 閣下的看法。

我們認為繁殖期間的雀鳥對外界的事情會異常敏感,實不宜因拍照而干擾了鳥巢。倘若有關 陳議員對該繁殖中紅耳鵯的拍攝屬實,雖然該報導或許可以帶出親鳥養育雛鳥成長的難處,但我們認為為了保護雛鳥, 陳議員更應提醒市民大眾除了要諒解親鳥的辛苦外,更應提倡採取適當及負責任的行動,例如:盡量避免干擾鳥巢、要將鳥巢的位置保密、不要為了拍攝巢中雛鳥照片而破壞巢位附近的植物,因為會暴露了鳥巢的位置,增加了捕獵者獵食雛鳥的機會。

就拍攝繁殖中的雀鳥、鳥巢和幼鳥,我們認為負責任的拍攝者都應具備如下的良好操守(摘自香港觀鳥會),請 陳議員就此發表 閣下的看法。

1. 不應拍攝有雀鳥繁殖的鳥巢/地點;
2. 少拍為妙;
3. 只可用於正式的科學研究或保育工作;
4. 只可在對象不知道的情況下進行,一旦被拍攝對象發現便要馬上停止;
5. 只可在對象不受干擾的情況下進行,一旦對象看來受到干擾便要馬上停止;
6. 小心進行,以防巢位被天敵發現或招惹閒人。

本帖最近評分記錄
puppymic   2011-4-20 22:53  種子  +10   support!
cam   2011-4-20 18:44  種子  +10   support
pyling   2011-4-20 10:44  種子  +10   水準之作 Superb !
Sze   2011-4-19 23:59  種子  +10   agree & support!
頂部
pyling (快樂的小魚兒)
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
註冊 2010-4-18
狀態 離線
回覆 #4 felixcat 的帖子

"閣下"係陳克勤?
可否確定一下稱呼前留空格還是稱呼後留空格才是正規禮體?
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pyling 於 20/4/2011 10:44 發表
"閣下"係陳克勤?
可否確定一下稱呼前留空格還是稱呼後留空格才是正規禮體?

謝謝您的意見。是,信件會直接給陳議員,所以"閣下"是指陳議員。
至於空格位置,我不敢斷言,但參考過之前給環保署有關龍尾的公開信,都係放響前面,等我確定吓先。唔知呢度有冇高人可以指點吓呢?

http://www.hkwildlife.net/lungmei/?p=20

我計劃會復活節後直接電郵俾陳議員,同埋副本交明報,期間希望可以得到多嘅認同。如果太少人回應,我唯有改為個人發信,不過效果當然較差,所以希望大家積極回應同等多啲人知,呢個亦係今次行動嘅目的。
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #5 pyling 的帖子

書信體的格式
http://www.rthk.org.hk/chiculture/1minchinese/04_91.htm

"…為了表示對一般人的尊敬,寫到閣下、台端時,會在前面留空一格,表示尊重。"

本帖最近評分記錄
pyling   2011-4-20 23:31  種子  +10   解答詳盡 Thanks for detailed explanation ...
頂部
dick (Dick)
成蟲

400/5.6 Union   328 Union   Macro Team 100 & 105/2.8  
UID 42
Total 2219
精華 0
積分 11034
種子 11034
花蜜 2031
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
狀態 離線
_貴
_閣下

頂部
cam
蟲蛹

UID 324
Total 668
精華 1
積分 10287
種子 10287
花蜜 560
閱讀權限 60
註冊 2006-10-31
來自 荃灣
狀態 離線
support !
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
經已響4月23日以私人信件電郵(garychk@dab.org.hk)去陳議員,暫時未有任何回覆。信件內容如下:

立法會議員陳克勤先生 台鑒:

本人是一名關注香港野生動物的香港居民,從刊於2011年4月18日明報的報導,得知 閣下曾拍攝在立法會二樓繁殖中的紅耳鵯。本人對 閣下拍攝鳥巢及雛鳥的事件及有關報導表示關注,故特此致函 陳議員,敬希 閣下就該報導作岀回應,及就香港野生雀鳥的保護發表 閣下的看法和立場。

本人認為繁殖期間的雀鳥對外界的事情會異常敏感,實不宜因拍照而干擾了鳥巢。雖然該報導或許可以帶出親鳥養育雛鳥成長的難處,但本人認為為了保護雛鳥, 陳議員應提醒市民大眾,除了要諒解親鳥的辛苦外,更要採取適當和負責任的行動,例如:盡量避免干擾鳥巢、要將鳥巢的位置保密、不要為了拍攝巢中雛鳥照片而破壞巢位附近的植物,因為此舉會暴露了鳥巢的位置,增加了捕獵者獵食雛鳥的機會。

就拍攝繁殖中的雀鳥、鳥巢和雛鳥,本人認為負責任的拍攝者都應具備如下的良好操守(摘自香港觀鳥會),本人敬希 閣下就此發表看法和立場。

1. 不應拍攝有雀鳥繁殖的鳥巢/地點;
2. 少拍為妙;
3. 只可用於正式的科學研究或保育工作;
4. 只可在對象不知道的情況下進行,一旦被拍攝對象發現便要馬上停止;
5. 只可在對象不受干擾的情況下進行,一旦對象看來受到干擾便要馬上停止;
6. 小心進行,以防巢位被天敵發現或招惹閒人。

耑此候覆,不勝銘感。

本帖最近評分記錄
pyling   2011-4-28 05:54  種子  +10   水準之作 Superb !
Sze   2011-4-27 01:24  種子  +10   辛苦晒!
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
思妹,言重喇,我只係盡些少力去做一件小事,又何足掛齒?雖然我唔期望會有好大回應,但我諗與其響度齋討論,不如做啲實事,至少等部分人對雀鳥保育等問題有多少少關注。以往我去過嘅外地,有啲做保育做得好好,有啲就好差,而佢地主要嘅分別我覺得在於大眾嘅認知同參與,而非單純一小撮保育人仕或政府去推動,所以我認為教導群眾始終比責成政府或個別人仕來得正面。

本帖最近評分記錄
pyling   2011-4-28 05:55  種子  +10   Agree!
puppymic   2011-4-28 01:44  種子  +10   Agree
Sze   2011-4-27 23:25  種子  +10   絕對認同!
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
5月2日再電郵(如下)陳議員催促佢回應都係唔覆,唯有今日印出嚟再白紙黑字寄俾佢,唉!

立法會議員陳克勤先生 台鑒:

本人曾於二零一一年四月二十三日致函 閣下,要求 閣下就有關刊於二零一一年四月十八日明報的報導作出回應,唯迄今本人仍未接獲 閣下任何回覆,故此再函請 閣下就事件回應。

本人明白 閣下局務繁忙,或許未能即時就事件作出回應,唯本人希望 閣下明白, 閣下對該報導的回應,或能對香港雀鳥保育方面帶來更積極及正面的關注。本人得知香港觀鳥會亦就上述報導去信立法局秘書處,並表達對事件的關注。本人在此懇請 閣下能撥冗對上述報導作出回應,倘若 閣下無暇即時回應或需時了解有關事件,亦促請 閣下作出書面回覆,告知本人何時方能作出回應。

敬希賜覆,為荷。

本帖最近評分記錄
Sze   2011-5-7 00:21  種子  +10   佢只係識try佢個breast! -_-
NickH   2011-5-6 10:39  種子  +10   好! 不可以讓事情不了了之
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
差唔多係時候. 發起一人一信去問候下佢..
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #13 深藍-Owen 的帖子

大師終於出手喇,各師姊妹兄弟都係時候歸位各發其聲呀。

有關人仕嘅聯絡方法:http://www.legco.gov.hk/general/chinese/members/yr08-12/chk.htm

頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
dun expect too much Felix. 我只能夠應承你. 我會以我自己語言去寫一封信比佢. 亦會嘗試叫朋友支持.

本帖最近評分記錄
Sze   2011-5-9 02:49  種子  +10   已經好好了!
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #15 深藍-Owen 的帖子

從一開始就無期望過喇,人地唔覆我都無辦法。如果講收效,反而係鳥會嘅行動。當然其他人嘅回應就更錦上添花啦。
頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
我地之前都嘗試過出問卷比各立法局候選議員既政黨. 都係冇人理. 不過如果我地可以多 d 人以同一議題向佢地詢問. 佢應該唔可以逃避. 所以要召集多 d 人. 以自己既文筆向佢地說出自己既感覺.
頂部
甲蟲
成蟲

300/4 Union  
UID 1007
Total 2115
精華 1
積分 32798
種子 32798
花蜜 1981
閱讀權限 70
註冊 2007-4-24
Pri. Camera:  Nikon
來自 大圍
狀態 離線
鳥會收到立法會秘書處的回覆:

http://hkbws.org.hk/BBS/redirect ... o=lastpost#lastpost

本帖最近評分記錄
Sze   2011-5-12 01:35  種子  +10   感謝分享 Thanks for sharing !
頂部
幼蟲

UID 262
Total 103
精華 4
積分 5826
種子 5826
花蜜 129
閱讀權限 60
狀態 離線
如果想係咁易敷衍就了事,未免太侮辱我哋嘅知慧喇,再跟進先:

感謝 閣下撥冗回覆本人電郵,唯或許本人之提問並不足夠清晰,以致 閣下未有清楚交代拍攝鳥巢及雛鳥的事件,故此再函請 閣下就以下提問作出直接回應。

本人對 閣下發現在立法局大樓繁殖中的紅耳鵯後作出之行動沒有任何質疑,立法局秘書處亦向香港觀鳥會作出相關回應。本人致函 閣下乃因從當日明報得悉, 閣下曾拍攝及錄影紅耳鵯的鳥巢及雛鳥,而近年本港亦有個別因爲拍攝鳥巢及雛鳥的事件,引致繁殖中的雀鳥受到不必要之干擾,因此本人希望 閣下能清楚交代事件。雖然 閣下或曾作出合適行動,但為免其他市民大眾以關注動物為由,仿效 閣下拍攝繁殖中的雀鳥、鳥巢和雛鳥,卻妄顧對繁殖期間雀鳥的影響,繼而忽略應採取之適當和負責任行動,因此本人敬希 閣下就以下提問作出清楚答覆:

1. 就有關報導 閣下拍攝鳥巢及雛鳥的事件作岀詳盡交代,包括拍攝和錄影的目的,及拍攝時已採取之措施以確保對象不受干擾;

2. 就拍攝繁殖中的雀鳥、鳥巢和雛鳥,發表 閣下認為拍攝者應具備的操守;及

3. 就香港野生雀鳥的保護,發表 閣下的看法和立場。

耑此候覆,不勝銘感。
頂部
pyling (快樂的小魚兒)
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
註冊 2010-4-18
狀態 離線
回覆 #19 felixcat 的帖子

建議: 1. 將呢份電郵cc俾<明報>. 或者寫一篇<愛鳥人士給陳議員的公開信>.
2. 打印出來郵寄至<明報>及陳議員辦事處, 避免他的電郵系統再次故障.

陳議員而家好明顯想製造一個愛護同關心動物的形象 (睇吓佢對虐貓事件喺報紙上的發言), 要somehow配合到佢台戲兼同佢喺報紙上免費宣傳佢咪會好俾心機覆你囉. by the way, 出年好似係選舉年?!
"雖然 閣下或曾作出合適行動,但為免其他市民大眾以關注動物為由"-->你咁講佢當然側側膊啦, 一間你封信俾<明報>記者知道, 再寫一篇文同搵佢做吓訪問, 真人做訪問又冇智囊團幫手, 一陣又講咗啲咩"北極人少企鵝多"的經典金句嗰時真係跳入黃河都洗唔清.
頂部

Untitled Document