HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: [新聞] 龍尾人工沙灘堅決「上馬」
pyling (快樂的小魚兒)
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
註冊 2010-4-18
Pri. Camera: 
狀態 離線
龍尾人工沙灘堅決「上馬」

知唔知咩叫"悟以往之不諫,知來者之可追,實迷途其未遠,覺今是而昨非。"???? 政府有冇讀過中國語文, 古人的教誨? 一咪"錢錢錢錢" "面面面面".

*****************************************************8**
龍尾人工沙灘堅決「上馬」
星島日報星島日報 – 2小時59分前
http://hk.news.yahoo.com/%E9%BE% ... 6%AC-221111654.html
(綜合報道)(星島日報報道)大埔龍尾灘建人工沙灘的計畫如箭在弦,雖然十六個環團昨日聯署到申訴專員公署投訴,但消息指,政府內部認為經過諮詢及立法會撥款程序,如今才推倒重來,會為日後工程決策開壞先例,據悉政府已決定維持興建人工沙灘決定,但會興建一個生態教育中心作「補償」,並保留部分泥灘,最快今日公布詳情。但環團和學者狠批做法「荒謬」,「一方面鋪沙鏟走潮澗生物的天然居所,一方面搞個生態中心展示,這是甚麼保育呀?」

本報記者

資二億八千萬元的大埔龍尾灘,早前已完成招標,預計下月動工,二○一四年十一月完工。多個環團先後表態,力陳龍尾水質欠佳、生態價值豐富,又拋出優化方案,以人工生態泳池和生態教育中心等建議,以圖力挽狂瀾,爭取保留龍尾灘不受破壞。環境局局長黃錦星由本月中對環團建議「持開放態度」,到本周一又指近半年龍尾水質已有改善,一個月內兩度變卦。

已完成所有程序 憂壞先例

港府消息透露,政府已決定繼續去馬興建龍尾人造沙灘,多個政府部門的專家最快今日會公布詳情。政府認為,有關計畫已完成公眾諮詢,又通過環評和城規會等法定程序,財委會早前亦已撥款,甚至完成招標,下月即將動工,如今被環團叫停,一來不合程序,二來會是不尊重制度,「已經完成所有程序,無理由推倒重來。」

環團關注一旦龍尾變人工沙灘,原有泥灘生境會因為要鋪沙而滅絕。但消息指,當局認為龍尾灘長二、三百米,只有五至六成變為人工沙灘,其餘泥灘亦獲保留。而且丁角路以南仍有大量泥灘存在,對當區環境及自然生態影響有限;至於環團指的「瀕危」的管海馬,亦非龍尾灘獨有品種。

進行渠務工程 水質已改善

為回應環團訴求,當局計畫加入生態教育中心,讓市民認識龍尾灘生態價值。但建人工生態泳池建議,當局認為要重新研究海邊是否適合建泳池、其水質問題,以及對周邊生態影響等,要由頭做工程可行性及環評研究,要花更長時間亦未知是否合適,故不予考慮。而水質問題,當局認為如今正進行渠務工程,水質正在改善,到泳灘開放時應該不成問題。

可是,環保人士並不收貨,當年有份在環諮會反對計畫的環評小組前主席吳祖南認為建沙灘無逼切性,政府應「停一停想清楚」,「如今只是一個政治決定,如果做了人工泳灘,既破壞生態,水質又不到位,只會成為反面教材和笑柄,不要為起而起。」

學者指建教育中心「荒謬」

曾在龍尾灘找到二百多種潮澗生物的香港自然生態論壇發言人黃志俊直言不接受新方案,「破壞了泥灘的天然生態,又建一個生態教育中心,好荒謬!」他指,一旦鋪沙,潮澗生物的居所將不再適合居住。而若果將泥灘生物「搬遷」至附近汀角,甚至遷入生態教育中心的「水族館」,更不妥當,「將生物搬遷只會將牠們提早滅亡,因為附近泥灘不可能接收大量生物,只會造成食物競爭,變成擠逼戶,最終死亡。而搬入水族館展示更差,因為無法造出潮澗生境,亦是等死。」

本帖最近評分記錄
kw223   2012-10-25 21:51  種子  +10   狗官
Hillwins   2012-10-25 19:22  種子  +5   不可原諒 unforgivable !
douglaso   2012-10-25 11:59  種子  +1   唔想講野 Completely speechless !
seibuhk   2012-10-25 10:25  種子  +10   正苦 :(
頂部
SimFish
義務一級版主
保護海洋

UID 759
Total 5594
精華 9
積分 38428
種子 38428
花蜜 4929
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
政府一路話保持開放態度,
原來一直放唔開自已官僚系統的面子,
錯左唔敢認,
比想像的更差!
荒謬!

頂部
garytse (Gary Tse)
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
註冊 2010-10-21
Pri. Camera:  Canon
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SimFish 於 25-10-2012 11:00 發表
政府一路話保持開放態度,
原來一直放唔開自已官僚系統的面子,
錯左唔敢認,
比想像的更差!
荒謬!

> 原來一直放唔開自已官僚系統的面子

AO 文化一直以來都係咁; 他地長期 (回歸之前) 以來都覺我自己係天之驕子, 其他所有人民都係蠢才、笨蛋, 係好應該係佢地之下, 受佢地統治、壓迫同奴役嘅, 咁樣先係天理

如果沙灘真係起唔成, 我估沿住汀角路果 d 地產代理肯定會一齊起黎暴動

同埋.... 星島.... 大家都知係建制 + 地產系架啦.... 連 PCM d 編輯都同佢唱反調....

達爾文從來沒有發明「達爾文主義」,更加不會認同什麼「社會達爾文主義」。
頂部
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
狀態 離線
剛剛宣布 confirmed...

達爾文從來沒有發明「達爾文主義」,更加不會認同什麼「社會達爾文主義」。
頂部
Megatron
蟲卵

UID 5301
Total 33
精華 0
積分 332
種子 332
花蜜 28
閱讀權限 20
註冊 2009-12-14
狀態 離線
我覺得林超英應該出黎公開講唔再支持CY

智囊? 政綱? 多餘啦, 你老世唔睇你台戲, 仲比佢用你個名出黎呃人?

正所謂, 前朝前朝, 前朝老世死左, 升左天啦, 依家邊個係老世先得GA, 係老世都壓唔注班細既點做老世....

唉...可能真係好似范太所講: 如果認為上屆政府做得不對,你可改變他的政策,你亦有權這樣做, 但不能夠說這是上屆的,好像跟自己無關……雖則是有危機,但亦都有機會表現你的才能。如果你沒有才能,就不要怪責別人....

頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
註冊 2006-11-14
狀態 離線
將快樂建築在別人痛苦身上.......... :[

啲人唔要人工沙灘唔駛死, 但起人工沙灘就會死好多生物了..........

特別神經郊遊相簿
http://www.flickr.com/stevensandjennifer

特別神經語錄:
望多 D 天 ... 無論日與夜 ..
總會遇見新奇事!!!!!!  
頂部
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 特別懶散 於 25-10-2012 13:49 發表
將快樂建築在別人痛苦身上.......... :[

但係有 d 人覺得呢種快樂係至高無上嘅 -- 因為係能夠為自己實實在在咁享受到

頂部
siuyuen
幼蟲

UID 5954
Total 228
精華 0
積分 1631
種子 1631
花蜜 211
閱讀權限 40
註冊 2012-6-29
狀態 離線
禍國殃民的技術官僚,呢一刻程序重要定環境重要?海馬唔係本港獨有就唔保護呢個係咩無腦道理?建人工沙灘做環評夠唔係香港首先做嘅喇你老哥又咁做?大家要開始關注留意米埔呢啲要地了,估計將會成下一個深港融合的犧牲地!
頂部
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 siuyuen 於 25-10-2012 14:04 發表
禍國殃民的技術官僚,呢一刻程序重要定環境重要?海馬唔係本港獨有就唔保護呢個係咩無腦道理?建人工沙灘做環評夠唔係香港首先做嘅喇你老哥又咁做?大家要開始關注留意米埔呢啲要地了,估計將會成下一個深港融合的犧牲地! ...

果班唔係乜野「技術官僚」, 而係一班不學無術卻又利慾薰心嘅 AO + 商人

頂部
SIUFA
蟲蛹

UID 2541
Total 991
精華 0
積分 2455
種子 2455
花蜜 795
閱讀權限 50
註冊 2007-12-19
Pri. Camera:  Nikon
狀態 離線

失去龍尾, 我們更要守護好香港的大自然!!!!!!

頂部
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SIUFA 於 25-10-2012 14:07 發表

失去龍尾, 我們更要守護好香港的大自然!!!!!!

龍尾只係個開始, 因為佢其實係新界東北 (仲有西北) 興深圳融合計劃嘅重要組成部份 (深圳以東係貨櫃碼頭, 已經冇地方發展富裕階級娛樂區)

頂部
wazy
蟲蛹

UID 232
Total 1233
精華 0
積分 6389
種子 6389
花蜜 1203
閱讀權限 60
註冊 2006-9-27
Pri. Camera:  Nikon
來自 土生土長
狀態 離線
用生態教育中心來做交易, 送棵樹鏟個樹林!
要記低, 今天批准龍尾的官及所謂專家, 他日向佢地追查問責任!

整個政府的決策者, 剛復自用, 不能面對錯誤決策. 不知甚麼是胸懷, 氣量.....

本帖最近評分記錄
seibuhk   2012-10-25 16:02  種子  +10   L M R I P
garytse   2012-10-25 15:44  種子  +10   贊成, 血債必須血償!

留鬍蓄鬚
頂部
Megatron
蟲卵

UID 5301
Total 33
精華 0
積分 332
種子 332
花蜜 28
閱讀權限 20
註冊 2009-12-14
狀態 離線
回覆 #12 wazy 的帖子

其實當年邊個有份投?

有邊D專家? 有無名單?

本帖最近評分記錄
garytse   2012-10-25 19:35  種子  +5   我正嘗試搵,唔知搵唔搵到 ><
seibuhk   2012-10-25 16:53  種子  +10   
頂部
jasonpoon
蟲蛹

UID 869
Total 1415
精華 0
積分 3203
種子 3203
花蜜 1283
閱讀權限 50
註冊 2007-3-29
Pri. Camera:  Olympus
來自 HK
狀態 離線
失望 + 失落
頂部
jasonpoon
蟲蛹

UID 869
Total 1415
精華 0
積分 3203
種子 3203
花蜜 1283
閱讀權限 50
註冊 2007-3-29
Pri. Camera:  Olympus
來自 HK
狀態 離線
失望 + 失落  
頂部
特別懶散
蟲后

DC Team  
UID 357
Total 6703
精華 0
積分 24394
種子 24394
花蜜 6205
閱讀權限 60
註冊 2006-11-14
狀態 離線
原居民贊成龍尾興建人工泳灘
http://hk.news.yahoo.com/%E5%8E% ... 1%98-090600441.html
香港電台 – 36分前

..............龍尾村原居民代表陳天送表示,龍尾以前本來是一個沙灘,只是政府進行工程搬石頭過來變成石灘,因此不能游泳,希望回復原貌。.....................

唔知呢位村民住緊o既地方以前係咪生滿花草樹木呢,  如果係不如拆左佢間屋還原返啦..............

特別神經郊遊相簿
http://www.flickr.com/stevensandjennifer

特別神經語錄:
望多 D 天 ... 無論日與夜 ..
總會遇見新奇事!!!!!!  
頂部
abnormal
蟲后

UID 240
Total 5218
精華 1
積分 21388
種子 21388
花蜜 4704
閱讀權限 60
註冊 2006-9-29
來自 Firmament
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 特別懶散 於 2012-10-25 17:59 發表
http://hk.news.yahoo.com/%E5%8E% ... 1%98-090600441.html
香港電台 – 36 ...

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121025/18048408

本帖最近評分記錄
特別懶散   2012-10-25 19:31  種子  +10   

Don't look any further.
頂部
kili01
蟲后

UID 888
Total 3497
精華 0
積分 40380
種子 40380
花蜜 3563
閱讀權限 70
註冊 2007-4-2
來自 山林谿谷
狀態 離線
蒼天已死…

http://600-hk-streams.blogspot.hk/
頂部
FaithForever
幼蟲

UID 1668
Total 284
精華 0
積分 1434
種子 1434
花蜜 273
閱讀權限 40
註冊 2007-7-25
來自 HKLS, FYBR, WP
狀態 離線
不如去政總集會 ? 絶食 ?
頂部
蟲蛹

UID 5556
Total 889
精華 0
積分 2591
種子 2591
花蜜 788
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 特別懶散 於 25-10-2012 17:59 發表
香港電台 – 36 ...

原居民根本唔係原居民;真正嘅原居民係數萬年前嘅古人,應該同佢地冇乜關係

頂部

Untitled Document