2008-12-30 00:25 Nelson
稀有香港野生魚類被賤賣!!

今天晚上行魚街時, 竟然發現稀有的三線擬鱨竟然被賤賣!~
同埸還有擬平鰍和另一種鯰魚...也是十數元在賣...我聯想像到有的可能都是在本土野採來賣...
如果大家見到, 又會怎麼想, 又可以怎樣面對呢?:'(

2008-12-30 00:36 BWA
唔知法例有冇要求賣家出示來源證?
如果唔係又點樣保護?

:em43

2008-12-30 00:47 blackdogto
其實真係好似冇咩方法可以保護佢地....唉...

2008-12-30 00:51 Sze
基本上就算有法例保護既都可以好慘,只係可能唔係咁揚o者!

2008-12-30 01:09 BWA
[quote]原帖由 [i]blackdogto[/i] 於 2008-12-30 00:47 發表
其實真係好似冇咩方法可以保護佢地....唉... [/quote]

要做唔係唔得,
例如好似養貓頭鷹噉要攞牌咪得囉,
只係肯唔肯花資源落去做嗟,
當然,如果個問題唔大就未必需要,
如果加上有人隻眼開隻眼閉就更加唔會有事發生。

2008-12-30 02:08 SimFish
香港啲原生魚, 無論幾稀有, 從來都不受重視,
更不受任何法例保護。
除了幾種列入cites的魚, 才受到國際貿易管制 ,
不過即使如此, 只要取得有關牌照,
原本受管制的蘇眉, 龍躉咪一樣在海鮮酒家日日被劏。

石珊瑚夠受法例管制, 原則上管有都要取得牌照,
魚街咪一樣一缸、一缸咁任由任何人買賣,
基本上, 同以前未有牌照制度時冇分別。
就算有人隻眼開,隻眼閉, 或得一隻眼, 都冇理由睇唔到。
而係根本冇人理, 除非有人投訴, 佢地至會做樣查下。

獵隼三線擬鱨的POST:
[url]http://www.hkwildlife.net/viewthread.php?tid=19460[/url]

[[i] 本帖最後由 SimFish 於 2008-12-30 02:17 編輯 [/i]]

2008-12-30 08:42 littlelittle
這是執法問題,商家要揾食,愚護署阻頭阻勢,就有違政府施政大方向。
香港瘰螈 [i]Paramesotriton hongkongensis[/i] 夠寫明係香港法例170章《野生動物保護條例》嘅受保護野生動物之列,通菜街咪周街公開販賣!
唔通佢哋攞晒牌呀?
唔通佢哋賣咗十幾年愚護署都唔知呀?

2008-12-30 09:50 colin
我見過香港有產既..
香港鬥魚, 中國鬥, 7星鰂, 麥氏吸盤鰍, 溪吻蝦虎, 異立..
香港特產既 蜜蜂蝦sp., 廣東新米蝦, 南海沼蝦,
香港南海溪蟹, 鰓刺華石蟹,
香港瘰螈, 凌蜥,
xx竹節蟲, 中華大刀螳, 麗眼斑螳, 綠艷花金龜, 蒙x犀金龜, 橡木犀金龜(姬兜), x長前鍬(深山鋸鍬形蟲).
魚街 及 魚街樓上店都有賣過..

[[i] 本帖最後由 colin 於 2008-12-30 09:55 編輯 [/i]]

2008-12-30 10:20 daydream
仲有經常會係碼頭邊 隨地擺買既 瀕危海洋生物
:e111de78.gif  [url=http://www.hkwildlife.net/viewthread.php?tid=7087&page=2#pid67402]http://www.hkwildlife.net/viewthread.php?tid=7087[/url]

咁樣食/賣海鮮好折墜
我戒唔到食海鮮, 但起碼會留意點樣可以環保d
[url=http://www.wwf.org.hk/chi/conservation/seafood/index.htm]WWF:海鮮選擇大行動[/url]

尤其以下呢個係幾好既指引
[url=http://www.wwf.org.hk/chi/conservation/seafood/D1a.htm]當你身處 餐廳時...[url]http://www.wwf.org.hk/chi/conservation/seafood/D1a.htm[/url][/url]

2008-12-30 10:38 mathew
回覆 #9 daydream 的帖子

唔知香港幾時會有單位加入
Marine Stewardship Council
[url]http://www.msc.org/[/url]

2008-12-30 13:19 Pakyini
[quote]原帖由 [i]littlelittle[/i] 於 2008-12-30 08:42 發表
這是執法問題,商家要揾食,愚護署阻頭阻勢,就有違政府施政大方向。
香港瘰螈 Paramesotriton hongkongensis 夠寫明係香港法例170章《野生動物保護條例》嘅受保護野生動物之列,通菜街咪周街公開販賣!
唔通佢哋攞晒牌呀?
唔通 ... [/quote]

香港賣的多數是P chinensis 而非hongkongensis

2008-12-30 13:28 Pakyini
[quote]原帖由 [i]colin[/i] 於 2008-12-30 09:50 發表
我見過香港有產既..
香港鬥魚, 中國鬥, 7星鰂, 麥氏吸盤鰍, 溪吻蝦虎, 異立..
香港瘰螈, 凌蜥,
xx竹節蟲, 中華大刀螳, 麗眼斑螳, 綠艷 ... [/quote]

香港原生沒有長前鍬(深山鋸鍬形蟲)

2008-12-30 14:54 littlelittle
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 13:28 發表

香港原生沒有長前鍬(深山鋸鍬形蟲) [/quote]

這個結論從何而來的?

近年不止一次在有人在香港野外記錄得狹長前鍬甲 [i]Prosopocoilus gracilis[/i]
本網站都有紀錄。
情況都不似是放生的,而且此種在中國南方地區廣泛分布,為何香港不能有原生?

2008-12-30 15:08 colin
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 13:19 發表

香港賣的多數是P chinensis 而非hongkongensis [/quote]

伙計.. P chinensis 是魚街指的 哥斯拉,

2008-12-30 15:09 colin
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 13:28 發表

香港原生沒有長前鍬(深山鋸鍬形蟲) [/quote]

我說 有

2008-12-30 15:14 abnormal
講真好難講
根本冇人可以明確咁講某種生物係唔係香港原生,可能只係一直數量少,至近年可能大興土木,走咗啲出嚟,啲人就以為外來引入咁

2008-12-30 15:20 littlelittle
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 13:19 發表

香港賣的多數是P chinensis 而非hongkongensis [/quote]

1962年,Myers & Leviton根據來自"a mountain stream, on the Peak, Hong Kong Island"的標本,發表新種 [i]Trituroides hongkongensis[/i]。

1993年 Fei, Ye, Huang 認為 hongkongensis 只是亞種,將其收入 [i]Paramesotriton chinensis[/i] ,學名 [i]Paramesotriton chinensis hongkongensis[/i]

2005年 Fei, Ye, Jiang and Xie 又將佢視作獨立的種 [i]Paramesotriton hongkongensis[/i]。

不如 Pakyini 教吓大家點分 [i]P. chinensis[/i] 與[i] P. hongkongensis [/i]? 等大家去金魚街普查一吓?

2008-12-30 19:26 Pakyini
[quote]原帖由 [i]colin[/i] 於 2008-12-30 15:09 發表

我說 有 [/quote]

Sorry 我以為你所說的深山鋸鍬形蟲是指Prosopocoilus motschulskii 或Lucanus

2008-12-30 19:38 Pakyini
[quote]原帖由 [i]littlelittle[/i] 於 2008-12-30 15:20 發表

1962年,Myers & Leviton根據來自"a mountain stream, on the Peak, Hong Kong Island"的標本,發表新種 Trituroides hongkongensis。

1993年 Fei, Ye, Huang 認為 hongkongensis 只是亞種,將其收入 Par ... [/quote]

唔好意思, 以我所了解, 現在絕大部份在魚街的是chinensis , 只有小部份一些街市魚店可能出售hongkongensis, 現在出現的主要為chinensis以及另一種unknown sp , 可能是不同產地的chinensis 或sub-sp 又或者新種, 你可以留意前肢內則, 多出一個橙色斑
而chinensis實物看上去比較圓身, hongkongensis 則比較上"凹凸"感較明顯, 而chinensis 體型也較大, 而chinensis 體色上偏深墨綠, hongkongensis 則以棕, 黑為主

2008-12-30 23:08 littlelittle
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 19:38 發表

唔好意思, 以我所了解, 現在絕大部份在魚街的是chinensis , 只有小部份一些街市魚店可能出售hongkongensis, 現在出現的主要為chinensis以及另一種unknown sp , 可能是不同產地的chinensis 或sub-sp 又或者新種, 你 ... [/quote]

我見過有唔少 [i]P. hongkongensis[/i] 係金魚街被販賣,但是否全部就唔知。
最怕係當地販賣者係咪都同客人講話自己賣嘅係[i]P. chinensis[/i],一傳十,十傳百。正如上文提到,學術界都要遲至2005年才將 [i]P. hongkongensis[/i] 同 [i]P. chinensis[/i] 分類關係搞清楚,更何况係市民大眾?事實上,網上好多圖片都搞錯。

根據費梁等在2005年著的《中國兩棲動物檢索及圖解》p.45,兩者是這樣區分的:

[i]P. chinensis [/i]
皮膚較粗糙,疣粒大而密,背側脊棱較低平,尾較窄;腹面淺色斑大小不一,分布不均勻,繁殖期在 5-6月

[i]P. hongkongensis[/i]
皮膚較光滑,疣粒少,背側脊棱較突出,尾較扁薄;腹面淺色斑大小較為一致,分布均勻,繁殖期在11月至翌年2月

《中國兩棲動物檢索及圖解》並未提到[i]P. chinensis [/i]有亞種。

[i]P. chinensis[/i]:

[img]http://wdfw.wa.gov/fish/ans/identify/species_images/paramesotriton_chinensis.jpg[/img]

[i]P. hongkongensis[/i] :

[img]http://www.hku.hk/ecology/hkamphibians/images/Paramesotriton%20hongkongensis/Paramesotriton_hongkongensis_1.JPG[/img]

[[i] 本帖最後由 littlelittle 於 2008-12-30 23:09 編輯 [/i]]

2008-12-30 23:23 helen526
...問一個白癡問題...係唔係所有賣家都會識得分/知究竟自己賣ge exactly 係乜野品種/稀唔稀有?? 有幾多執法人員識得分/i?

2008-12-30 23:32 Loki
講真,
好多買家連學名係咩都唔知,
佢地買野好少會諗究竟呢d物種係唔係瀕危式者點黎!!!

我覺得執法人員可以做到既野多d,
起碼見到佢地賣香港受保護動物可以charge佢地,收阻嚇作用:y30

2008-12-31 09:41 colin
[quote]原帖由 [i]Pakyini[/i] 於 2008-12-30 19:26 發表

Sorry 我以為你所說的深山鋸鍬形蟲是指Prosopocoilus motschulskii 或Lucanus [/quote]

[quote]
我見過香港有產既..
香港瘰螈, 凌蜥,
xx竹節蟲, 中華大刀螳, 麗眼斑螳, 綠艷花金龜, 蒙x犀金龜, 橡木犀金龜(姬兜), x長前鍬(深山鋸鍬形蟲).
魚街 及 魚街樓上店都有賣過..
[/quote]

不是我指, 弧號內的名字, 是魚街店在價錢牌上寫的..
:)

2008-12-31 14:25 Chris
回覆 #1 Nelson 的帖子

「另一種鯰魚」可能是台灣鮰
[url=http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3xsaNVsEltJrBIAe9mzygt.;_ylu=X3oDMTE4ZnBmanNnBHNlYwNzcgRwb3MDOQRjb2xvA2hrX2ludGwEdnRpZANoazAwODBfOTY-/SIG=12m8ce2gf/EXP=1230791660/**http%3a//archive.zo.ntu.edu.tw/fish/r_fish_index.asp%3ffish_id=F0051]http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3xsaNVsEltJrBIAe9mzygt.;_ylu=X3oDMTE4ZnBmanNnBHNlYwNzcgRwb3MDOQRjb2xvA2hrX2ludGwEdnRpZANoazAwODBfOTY-/SIG=12m8ce2gf/EXP=1230791660/**http%3a//archive.zo.ntu.edu.tw/fish/r_fish_index.asp%3ffish_id=F0051[/url]

[[i] 本帖最後由 Chris 於 2008-12-31 14:43 編輯 [/i]]

2008-12-31 20:08 floratyl
真係難搞...

好多買家同賣家都未必知果隻係咩species, 又未必知佢個status
上次行魚街, 我問個店主果隻係咩蛙, 佢自己都唔知, 頭其答我

政府又懶理, 又唔check, 就算check完咁又點呢
買家同賣家都一定有藉口扮無辜

:y31

2008-12-31 23:53 snakelancer
[quote]原帖由 [i]Loki[/i] 於 2008-12-30 23:32 發表
講真,
好多買家連學名係咩都唔知,
佢地買野好少會諗究竟呢d物種係唔係瀕危式者點黎!!!

我覺得執法人員可以做到既野多d,
起碼見到佢地賣香港受保護動物可以charge佢地,收阻嚇作用:y30 ... [/quote]

執法人員??:rolling

究竟香港有幾多個負責lee d執法人員呢?

記得我約兩年前曾參加ngo活動, 其中有到漁記聽talk,

個陣個officer講, 佢地既人手非常有限, 同一個site check完之後, 差唔多年幾兩年之後先有時間再check..........咁樣既力度, 可以保護到d咩:cf742eb3

2009-1-1 10:47 扒飯撈麵
成十年前試過飛afcd的舉報表格(當年可以在OK便利拿店到)
寫埋店名地址,反過來幾個月後要我舉證,我覆完都唔知佢地有無執法,d鋪頭都有繼續賣
有些則不知是否賣出而不見了

頁: [1]